Foto: DELFI

Prokuratūra nolēmusi nodot Krievijai krimināllietu par 2009.gadā Jūrmalā pārdrošā un rūpīgi izplānotā uzbrukumā nogalināto uzņēmēju Vjačeslavu Stūraini, pastāstīja prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga.

Viņa sacīja, ka šajā lietā ir lēmums par divu Krievijas pilsoņu saukšanu pie kriminālatbildības, taču apsūdzības šīm aizdomās turētajām personām nav uzrādītas. "Tā kā aizdomās turētie ir Krievijas pilsoņi un Krievija savus pilsoņus neizdod, ir pieņemts lēmums šo lietu nodot Krievijai," informēja prokuratūras pārstāve.

Organizētas noziedzības un citu nozaru specializētajā prokuratūrā kriminālvajāšana pret abiem vīriešiem pērn jūlijā tika sākta par slepkavību vainu pastiprinošos apstākļos, ja tā izdarīta vairāku personu dzīvībai bīstamā veidā, un nelikumībām ar šaujamieroci.

Jau ziņots, ka 2009.gada 16.aprīlī gaišā dienas laikā Jūrmalā, Jomas ielā, pretī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ēkai uz gājēju pārējas savā automašīnā "Porsche Cayenne" ar pieciem šāvieniem no automātiskā šaujamieroča "AK-47" jeb tā sauktā Kalašņikova automāta tika noslepkavots uzņēmējs Krievijas pilsonis Vjačeslavs Stūrainis (Viacheslav Sturaynis).

Noziedznieku raidītās lodes izgāja cauri automašīnas virsbūvei, uzņēmēja ķermenim un trāpīja ēkas sienā un logos, un tikai laimīgas sagadīšanās dēļ necieta VID darbinieki un garāmgājēji.

Sadarbojoties Krievijas un Igaunijas tiesībsargājošo iestāžu kolēģiem un veicot liela apmēra izmeklēšanas darbības gan Krievijā, gan Igaunijā, policijai izdevās noskaidrot slepkavības pasūtītāju un izpildītāju, kuri ir Krievijas pilsoņi.

Policija izmeklēšanas laikā pilnībā restaurējusi nozieguma sagatavošanas procesu, kas sākts ārzemēs un tika turpināts un izpildīts Latvijā.

Izmeklēšanā noskaidrojies, ka 2009.gada 8.aprīlī nozieguma izpildītājs kopā ar pasūtītāju ir iebraukuši Igaunijā, kur, izmantojot sludinājumu portālu, internetā iegādājušies automašīnu "Mazda 323" ar Igaunijas numurzīmēm un vakarā ar šo automašīnu atbraukuši uz Latviju.

Līdzi atvests iepriekš sagatavots un pārtaisīts "AK-47" tipa automāts, kas 1990.gadā bruņota uzbrukuma laikā nolaupīts Armēnijā kādam milicijas darbiniekam.

Ierodoties Latvijā, vīrieši turpinājuši nozieguma organizēšanas pasākumus, proti, ietonējuši automašīnas aizmugurējos stiklus, vairākas dienas novērojuši upura dzīvesvietu un pārvietošanās maršrutu.

Viņi noskaidrojuši, ka uzņēmējs katru dienu vienā laikā dodas uz sporta zāli Lielupē. Izmantojot iegūto informāciju, izstrādāts nozieguma izdarīšanas scenārijs, iepriekš sagatavoti atkāpšanās ceļi un izraudzīta automašīnas atstāšanās vieta pēc nozieguma izdarīšanas.

Slepkavība izpildīta ātri, profesionāli un aukstasinīgi. Slepkava raidījis piecus mērķtiecīgus šāvienus no garām braucošās automašīnas un aizbraucis no notikuma vietas. Automašīna pamesta Jūrmalā nomaļā vietā. Septiņas stundas pēc nozieguma izdarīšanas vīrieši atpakaļceļā šķērsoja Igaunijas-Krievijas robežu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!