Finanšu policija uzsākusi kriminālprocesu pret apsardzes firmu "Verge", kuras darbinieks Imants kārtējo "aplokšņu algas" dienu nofilmējis, vēsta LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens".

Pērnā gada nogalē 61 gadu vecais Imants sāka strādāt apsardzes firmā "Verge" par administratoru būvobjektā Siguldā. Pārrunājot darba noteikumus, firmas pārstāvis teicis – līgumā stundas likme būs 2,70 eiro, bet patiesībā tie būs 0,90 eiro par stundu. Imants piedāvājumam piekritis.

2016. gada decembrī Imants nostrādājis sešas pilnas diennaktis, nākamajā mēnesī jau desmit. Savukārt priekšnieks viņam pateicis, ka oficiāli Imants ir nostrādājis sešas stundas par 2,70 eiro likmi.

"Par decembri saņēmu apmēram sešus eiro, bet janvārī apmēram 15 eiro ar kapeikām," stāsta Imants. Līdz ar to pirmspensijas vecumā esošā Imanta sociālās iemaksas ir gaužām mazas.

Kad priekšnieks Edgars Mētra janvāra beigās sasaucis strādājošos uz algas dienu, viņš darbiniekiem rādījis policista palīga apliecību un mudinājis strādājošos par notikušo nepļāpāt, vēsta "Aizliegtais paņēmiens".

Pēc raidījuma rīcībā esošās informācijas, Mētra savulaik bijis policista palīgs Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Kārtības policijas Operatīvās vadības nodaļas amatpersonai, taču šī amatpersona darbu policijā pametusi. Līdz ar to Mētras policista palīga apliecība 2016. gadā zaudējusi spēku, bet policijai nav atdota. Visticamāk, savus darbiniekus 2017. gada sākumā viņš biedējis jau ar nederīgu apliecību

Pēc šī gadījuma Imants vērsies pie "Aizliegtā paņēmiena" žurnālistiem un nākamo algas dienu nofilmējis ar slēpto kameru.

Skaidrā naudā par janvāri viņam izmaksāja 262 eiro, lai gan viņš bija strādājis gandrīz 300 stundas un saskaņā ar līgumu viņa bruto algai bija jābūt 783 eiro, bet uz rokas jāsaņem 553 eiro. Tāpat firmai Imantam būtu jāapmaksā arī virsstundas.

Firmas "Verge" īpašnieks Mētra telefonsarunā vēl pirms materiāla publicēšanas kategoriski noliedza, ka viņa uzņēmumā tiktu maksātas aplokšņu algas. "Protams, mums viss notiek tā, kā tas ir noteikts pēc likuma," norādīja Mētra.

Firma "Verge" ir vidēji liela apsardzes kompānija. Pēc 2015. gada datiem tajā strādā aptuveni 70 darbinieki. Visa gada laikā nodokļos samaksāti apmēram 83 tūkstoši eiro, bet sociālās iemaksas veiktas tikai 20 tūkstošu eiro apmērā. Raidījums aprēķinājis, ka sadalot to uz visiem darbiniekiem, par vienu strādājošo mēnesī vidēji maksāti 23 eiro, kas ir krietni zem sociālajām iemaksām, ko par darbiniekiem būtu jāveic vismaz no minimālās algas.

2016. gadā, pēc Valsts ieņēmumu dienesta informācijas, visā apsardzes nozarē kopā nozarē strādāja 10 200 darbinieku. Kopējās sociālās iemaksas par viņiem savukārt bija 19,4 miljoni eiro jeb 159 eiro par vienu darbinieku mēnesī.

"Lursoft" informācija liecina, ka apsardzes firma "Verge" dibināta 2012. gadā. 2015. gadā firma strādāja ar 308,1 tūkstoša eiro apgrozījumu un nopelnīja 37,1 tūkstoti eiro. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Edgars Mētra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!