Foto: PantherMedia/Scanpix
Šī gada pirmajos sešos mēnešos vairāk kā uz pusi pieaudzis to šoferu skaits, kuri pārkāpuši satiksmes noteikumus par gaismas signāla lietošanu.

Pusgada laikā par brīdinājuma signāla došanas kārtību reglamentējošo noteikumu pārkāpšanu ceļu policisti piemērojuši sodu 1659 transportlīdzekļu vadītājiem, informēja Valsts policijā. Kā liecina likumsargu apkopotie statistikas dati, tas ir par teju tūkstoš protokoliem vairāk nekā pērn, kad analoģiskā laika posmā sods piemērots 692 šoferiem.

Neskatoties uz saspringto darba grafiku Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē, Valsts policijas darbinieki pastiprināti strādājuši arī pie ikdienas problēmjautājumiem ceļu satiksmē. Viens no tiem ir brīdinājuma signālu lietošanas pārkāpšana, norāda policija. Visbiežāk tā izpaužoties kā signālu nerādīšana vispār.

Likumsargi skaidro, ka viens no priekšnoteikumiem drošai ceļu satiksmei ir savlaicīga izpratne par manevriem. Ceļu satiksmes noteikumos skaidrots, ka pirms jebkura manevra vadītājam jāpārliecinās par drošību un par to, vai tas netraucēs citus ceļu satiksmes dalībniekus. Autovadītājam jau laikus jādod brīdinājuma signāls ar gaismas virzienrādītājiem. Ja gaismas virzienrādītāju nav vai tie nedarbojas, brīdinājuma signāls jādod ar roku atbilstoši manevram, paredz noteikumi.

Savukārt policijas pieredze liecina, ka daudzi šoferi drošības priekšnoteikumus neievēro, maldinot citus šoferus un padarot satiksmi nervozāku.

Par gaismas signālu lietošanas noteikumu pārkāpšanu var sodīt ar brīdinājumu vai 15 eiro naudas sodu, kā arī piešķirot vienu soda punktu. Pusgada laikā Valsts policijas darbinieki piemērojuši sodu teju 1700 šoferiem.

Valsts policija aicina autovadītājus būt apdomīgiem pie stūres un biežāk aizdomāties par to, vai netiek apdraudēta satiksmes drošība. Tāpat likumsargi aicina vadītājus brīdināt citus satiksmes dalībniekus par plānoto manevru pirms tā veikšanas, izmantojot brīdinājuma signālus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!