Foto: LETA
Rīgas apgabaltiesa trešdien, 27. jūnijā, lēma no apcietinājuma neatbrīvot IT speciālistu Edgaru Štrombergu, kurš restorānu tīklam "Vairāk saules" sniedzis informāciju tehnoloģiju ārpakalpojumus.

Štromberga advokāts Mareks Halturins žurnālistiem iepriekš pārtraukuma laikā norādīja, ka tiesai trešdien lūgts viņa aizstāvamajam piemērotos drošības līdzekļus atcelt, piebilstot, ka apcietinājumu nav lūgts aizstāt ar drošības naudu, jo tāds lūgums nav bijis pirmajā instancē.

Pēc tiesas lēmuma Halturins norādīja, ka atkārtoti šo jautājumu tiesa varēs skatīt pēc diviem mēnešiem, taču pamatojums un argumenti šīs dienas lēmumam būs lasāmi pilnā spriedumā, kas būs pieejams tuvākajās dienās.

Halturins arī norādīja, ka aizstāvība ir vērsusies Valsts policijā, lūdzot izmeklēšanas iestādei pašai grozīt Štrombergam piemēroto apcietinājumu pret drošības naudu 10 līdz 30 tūkstošu eiro apmērā. Policija šo lūgumu noraidījusi, pamatojot to ar bažām, ka Štrombergs varētu ietekmēt izmeklēšanu.

Restorānu tīkla vadība otrdien izplatīja paziņojumu, kurā aicināja pirms tiesas sēdes piedalīties Štromberga atbalsta akcijā, norādot, ka, viņuprāt, Štrombergs patlaban apcietinājumā atrodas nepamatoti.

Portāls "Delfi" novēroja, ka atbalstīt apcietināto IT speciālistu atnākuši ap 40 cilvēku.

Raidījums "Nekā Personīga" iepriekš ziņoja, ka no apcietinājuma pret 30 000 eiro lielu drošības naudu izlaista restorānu tīkla "Vairāk saules" galvenā grāmatvede. Pret tāda paša apmēra drošības naudu no apcietinājuma atbrīvots arī šefpavārs.

Savukārt žurnāls "Ir" pirms laika ziņoja, ka kopumā 60 tūkstošu eiro lielā drošības nauda par galvenās grāmatvedes Marikas Vītoliņas un uzņēmuma līdzīpašnieka un šefpavāra Aivo Šneidera atbrīvošanu, nākusi no uzņēmēja Kaspara Garkaņa. Saskaņā ar žurnāla vēstīto bez drošības naudas atbrīvots kurjeru un ēdienu piegādes daļas vadītājs Dmitrijs Balaba.

Jau ziņots, ka Valsts policija uzņēmumu tur aizdomās par kases aparātu datu sagrozīšanu divu gadu garumā. Saistībā ar notikušo policija aizturēja četras personas.

Maija beigās policijā sākts kriminālprocess pēc diviem Krimināllikuma pantiem, proti, par grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu pārkāpšanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā, un par automatizētas datu apstrādes sistēmas darbības traucēšanu un nelikumīgu rīcību ar šajā sistēmā iekļauto informāciju, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā.

Policijai ir aizdomas, ka grāmatvedības datu sagrozīšana notikusi jau kopš 2016. gada. Šajā kriminālprocesā konstatēts, ka kases aparātos ienākumi bija norādīti mazāki nekā reāli ieņemti.

Kriminālprocess sākts pēc kāda iesnieguma, kā arī balstoties uz policijas rīcībā esošo informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!