Foto: LETA

Valsts policija, izmantojot Norvēģijas finanšu instrumenta līdzfinansējumu, plānojusi rekonstruēt un uzlabot apstākļus kopumā 11 īslaicīgās aizturēšanas vietās, kas saglabātu savu funkcionalitāti vismaz desmit gadus, otrdien žurnālistiem sacīja Valsts policijas Galvenās administrācijas pārvaldes priekšniece Renāte Fila.

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis papildināja, ka jau tagad "redzam, ka personu skaits, kuras tiek ievietotas īslaicīgās aizturēšanas vietās, samazinās". Plānots, ka uzlabotās 11 vietas pilnībā atbildīs visām cilvēktiesību prasībām. Ķuzis norādīja, ka patlaban Valsts policija ir slēgusi tās īslaicīgās aizturēšanas vietas, kuras pilnībā neatbilst tiesību normām vai atbilst daļēji.

Policijas priekšnieks uzsvēra, ka īslaicīgās aizturēšanas vietu standartu uzlabošana ir nozīmīga Valsts policijai, tostarp kontekstā ar daudzajām sūdzībām Eiropas Cilvēktiesību tiesā par apstākļiem, kādos uzturas aizturētie. Projekta īstenošanā veiksmīgi iesaistīti arī Igaunijas kolēģi, Latvijas Iekšlietu ministrijas Nodrošinājuma valsts aģentūra, kā arī uzraugošā iestāde Eiropas Padome.

Projekta mērķis ir īslaicīgo aizturēšanas vietu kameru apstākļu uzlabošana atbilstoši likuma prasībām, drošības aspektiem un cilvēktiesību normām.

No Norvēģijas finanšu instrumenta projekta īstenošanai piešķirtais līdzfinansējums ir 2 196 368 eiro, savukārt Latvijas līdzfinansējums ir 387 594 eiro. Līdz ar to kopējās projekta izmaksas ir 2 583 962 eiro.

Projekta īstenošanu paredzēts pabeigt līdz 2016.gadam. Tāpat Fila norādīja, ka saistībā ar īslaicīgo aizturēšanas vietu uzlabošanu gads iesākts ar grozījumiem trīs tiesību aktos, kas iesniegti Iekšlietu ministrijas struktūrvienībās. Būtiskākais ir drošības aspektu kontrole aizturēšanas vietās, tostarp videonovērošanas iekļaušana.

Valsts policija plānojusi līdz pavasarim izsludināt iepirkumu par rekonstrukcijas un renovācijas darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!