Foto: Shutterstock

Iekšlietu ministrija (IeM) tuvāko divu gadu laikā plāno izveidot un pakāpeniski attīstīt Noziedzīgi iegūtu līdzekļu atguves dienestu, kas atradīsies Valsts policijas (VP) sastāvā un specializēsies šo līdzekļu izsekošanā un atgūšanā saistībā ar lietvedībā esošajiem kriminālprocesiem, liecina Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) ikgadējais ziņojums Saeimai par Ministru kabineta paveikto un iecerēto darbību.

Kā pastāstīja IeM, šāda dienesta izveidošana un attīstīšana ir paredzēta Organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas plānā 2014.-2016.gadam. Tādējādi līdz 2016.gadam dienests varētu savu darbu sākt pilnā apjomā pie nosacījuma, ka valdība tam piešķir finansējumu. Plānu valdība apstiprināja šī gada vasaras sākumā.

Tāpat dienesta izveide minēta un pamatota augusta beigās valdībai izskatītajā un konceptuāli atbalstītajā VP attīstības koncepcijā. Dienests darbotos specifisko noziedzības virzienu apkarošanas attīstības jomā, kas saistīta ar pēdējos gados aizvien lielāku aktualitāti gūstošajiem prioritārajiem virzieniem, proti, noziedzīgi iegūto līdzekļu atguvi un kibernoziegumu apkarošanu.

Koncepcijas projektā minēts, ka noziedzīgi iegūto līdzekļu atguvi prioritāru padara tas, ka materiālo labumu ieguve absolūtākajā vairākumā ir gan noziedzīgās darbības mērķis, gan tās eksistences pamatlīdzeklis. Līdz ar to šādi iegūtu līdzekļu konfiskācija ir ļoti efektīvs organizētās noziedzības un citu noziegumu apkarošanas veids.

IeM skaidro, ka ar konfiskāciju tiek liegta iespēja izmantot noziedzīgi iegūtus līdzekļus citu noziedzīgu darbību finansēšanai, uzticības graušanai finanšu sistēmām un korupcijas izplatībai sabiedrībā. Konfiskācijai ir arī preventīva iedarbība, uzskatāmi demonstrējot, ka "noziegumi neatmaksājas". Tāpat ministrija norāda, ka noziedzīgi iegūtu līdzekļu atrašana, izņemšana un konfiskācija ir tieši saistīta ar ēnu ekonomikas apkarošanu. Tas ļauj identificēt personas, kuras veic noziedzīgas darbības ar mērķi gūt nelikumīgu peļņu neatkarīgi no noziedzīgās darbības veida.

Arī Eiropas Savienības (ES) Padome novērtēšanas ziņojumā par finanšu noziegumiem un to izmeklēšanu rekomendējusi Latvijai par prioritāru atzīt noziedzīgi iegūtu līdzekļu atgūšanu un veicināt to identificēšanā un izmeklēšanā iesaistīto darbinieku profesionālās spējas. Tāpat tika rekomendēts nodrošināt tiesībaizsardzības iestāžu institucionālo kapacitāti un rīcībspēju.

Savukārt Eiropas Komisijas projektā par Nacionālās līdzekļu atguves dienesta vienības stiprināšanu tika analizēta situācija par noziedzīgi iegūtu līdzekļu identifikāciju, izsekošanu un atgūšanu Latvijā. Projekta darba grupā darbojās arī VP, Finanšu policijas, Muitas kriminālpārvaldes, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja un Ģenerālprokuratūras pārstāvji.

Pēc situācijas analīzes darba grupa secināja, ka tiesiskais regulējums noziedzīgi iegūtas mantas konfiskācijai Latvijā ir pietiekami efektīvs tās meklēšanai un konfiscēšanai sāktajā kriminālprocesā. Vienlaikus Finanšu ministrija un Ģenerālprokuratūra atzina, ka kavējošais faktors noziedzīgi iegūtu līdzekļu atguvē ir prakses un vienotas izpratnes trūkums starp izmeklēšanas iestādi, prokuratūru un tiesu. Tas, pēc tiesībsargājošo institūciju pārstāvju domām, ir saistīts ar niecīgo procesu skaitu, kas tiek ierosināti par noziedzīgi iegūtu mantu.

Kā norādīja IeM, Latvijai adresētais ES Padomes ieteikums nodrošināt tiesībaizsardzības iestāžu institucionālo kapacitāti un rīcībspēju šo līdzekļu atgūšanai ir nepārprotama reakcija uz to, ka pašlaik Latvijā nav specializētas struktūrvienības noziedzīgi iegūtas mantas meklēšanā, identificēšanā un atgūšanā.

Lai nodrošinātu efektīvu noziedzīgi iegūtas mantas atgūšanu, ir nepieciešams analītiskais darbs un dažādu operatīvo pasākumu kopums, kas prasa līdzekļus un ieguldījumus šajā jomā nepieciešamo zināšanu apgūšanā un tehniskajā nodrošinājumā, skaidroja ministrijā. Turklāt dienesta izveidošana ļautu attīstīt attiecīgā dienesta augstu specializācijas pakāpi un profesionalitāti šajā jomā, nodrošinot efektīvu noziedzīgu nodarījumu apkarošanu. Ministrija ir pārliecināta, ka, atņemot noziedzīgi iegūtu mantu, liela daļa noziedzīgu nodarījumu tiktu padarīta par "neizdevīgu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!