Foto: LETA

No amata atstādinātais un kukuļdošanā apsūdzētais Finanšu ministrijas (FM) ierēdnis Vladimirs Vaškevičs apstrīdējis lēmumu, ar kuru uz apcietinājumu mainīts viņam noteiktais drošības līdzeklis, portālu “Delfi” informēja viņa advokāts Oskars Rode.

Rode pauda uzskatu, ka Rīgas apgabaltiesas tiesneses Tamāras Brodas lēmums grozīt drošības līdzekli viņa klientam ir tendenciozs un neobjektīvs, jo Vaškevičs no tiesas neizvairās un iespēju robežās savus procesuālos pienākumus pilda.

„Tiesneses lēmums ir tendencioza varas pozīcijas demonstrēšana. Acīmredzot vienīgais mērķis ir panākt Vaškeviča apcietināšanu. Ar tiesu esam sadarbojušies maksimāli - tik, cik pieļauj Vaškeviča veselības stāvoklis. Neskatoties uz absurdajām Latvijas tiesībsargājošo iestāžu prasībām Austrijas instancēm dokumentus noformēt atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem, visus paskaidrojumus un izziņas esam iesnieguši," skaidroja Rode.

Tāpat advokāts izrādīja neizpratni, kādēļ pēc neskaitāmiem pieprasījumiem tiek atteikta iespēja skatīt Vaškeviča lietu atklātā procesā.

„Mans klients vairākkārtīgi ir lūdzis tiesai izskatīt lietu atklātā procesā. Tā ir Eiropā vispārpieņemta prakse - šādas lietas skatīt atklāti, jo tas ir saistīts ar sabiedrības interesēm. Latvijā, šķiet, tiesu un prokuroru neinteresē kriminālprocesa caurskatāmība, godprātīga izskatīšana un tiesa dara visu, lai sabiedrība neuzzinātu informāciju, kas saistīta ar procesu," norādīja Rode.

Pretēji ārstu norādījumiem par pratināšanas aizliegumu Vaškevičs un viņa pārstāvji ir piedāvājuši tiesai risinājumu piedalīties lietas izskatīšanā video konferences režīmā.

„Klients ir ierosinājis piedalīties procesā videokonferences režīmā. Nav skaidrs, kādēļ tagad, kad tas ir tehniski iespējams, gan tiesnese Broda, gan prokurors šādu risinājumu neizskata. Turklāt prokurors vienlaikus gan izsaka šaubas par mana klienta psiholoģisko stāvokli, gan arī pieprasa piemērot viņam apcietinājumu, kas vispār ir pretruna," klāstīja Rode.

Advokāts uzsvēra, ka Vaškeviču un viņa ģimeni turpina vajāt gan noziedznieki, gan arī specdienesti, kas situāciju nekādā veidā neuzlabo, bet gan tikai pasliktina. Uz Vaškeviču nepārtraukti tiek izdarīts spiediens - apšaubīta ārstu kompetence, mēģinājumi panākt, ka advokāti liecina pret savu klientu, pretlikumīgas kratīšanas un draudi.

Jau vēstīts, ka pērnā gada 24.septembrī Rīgas apgabaltiesa noraidīja prokurora Arvja Miglāna lūgumu par drošības līdzekļa grozīšanu Vaškevičam. Prokurors bija lūdzis viņu apcietināt, bet aizstāvji oponēja, ka drošības līdzekļa grozīšanai nav pamata, jo apsūdzētā atrašanās vieta esot zināma - Vaškevičs joprojām ārstējoties slimnīcā Austrijā.

Tiesnese Tamāra Broda, kuras lietvedībā nonākusi Vaškeviča krimināllieta, par apsūdzētā drošības līdzekli lēma arī 2013.gada 19.martā, grozot to uz apcietinājumu, tomēr jau 5.aprīlī Augstākā tiesa (AT) šo lēmumu atcēla. Rezultātā Austrijā slimojošais Vaškevičs apcietinājumā tā arī nenonāca.

2012.gada vasarā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sāka jaunu kriminālprocesu par iespējamu Vaškeviča kukuļdošanas lietas liecinieku ietekmēšanas plānošanu.

Neminot iesaistīto personu vārdus, KNAB izplatīja informāciju, ka sācis kriminālprocesu par iespējamu vardarbības piedraudējumu, lai kādā iztiesāšanā esošā krimināllietā tiktu mainītas liecības smaga nozieguma izdarīšanā apsūdzētas personas interesēs.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!