Foto: LETA
Rīgas Centra rajona tiesa trešdien apcietināja Finanšu ministrijas departamenta direktora vietnieku, bijušo Muitas kriminālpārvaldes šefu un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora vietnieku Vladimiru Vaškeviču, kuru Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) tur aizdomās par kukuļdošanu lielā apmērā.

Foto galerija

Lietu uzraugošais prokurors Arvis Miglāns žurnālistiem noraidīja pārmetumus, ka pret Vaškeviču uzsāktais kriminālprocess būtu provokācija. "Vieglāk provocēt ir, ja pieķer kukuļņēmēju, bet kukuļdevēju, turklāt vairākkārtēju - ļoti grūti. Turklāt jāatceras, ka Vaškeviča kungs ir bijis operatīvais darbinieks," sacīja Miglāns.

Prokurors pastāstīja, ka process pret Vaškeviču uzsākts janvāra sākumā, un tā laikā ar izmeklēšanas darbībām fiksētas vairākas epizodes, kad dots kukulis kādai VID amatpersonai. Miglāns norādīja - ja tiesa nolēmusi apcietināt personu, kas nav izdarījusi vardarbīgu noziegumu, ir izdarāmi secinājumi par savāktajiem pierādījumiem.

Iesniegums, kurā Vaškevičs ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram sūdzējās par iespējamu tiesībaizsardzības iestāžu darbinieku provokāciju pret viņu, ir nodots izvērtēšanai Miglānam, un trešdien pirms apcietinājuma piemērošanas prokuroram par to bijusi saruna ar Vaškeviču, tomēr ierēdnis atteicies komentēt šo vispārīgo dokumentu un detalizēti par to neko nav vēlējies stāstīt, stāstīja prokurors.

Savukārt Vaškeviča advokāts Aloīzs Vaznis žurnālistiem pastāstīja, ka aizturētais savu vainu neatzīstot, taču neatklāja, kādas konkrētas darbības KNAB viņa klientam inkriminē. Advokāts uzsvēra, ka vēl neesot redzējis pierādījumus, kas liecinātu par Vaškeviča mēģinājumu dot kukuļus.

Vaznis arī norādīja, ka tiesas lēmums Vaškeviču apcietināt noteikti tiks pārsūdzēts.

Vaškevičs pats, ne ierodoties tiesā, ne pametot to, nebilda ne vārda, un arī viņa seja neatspoguļoja nekādas emocijas, novēroja portāls "Delfi".

Advokāts uzskata, ka provokācijas versiju, par ko iesniegumā Ģenerālprokuratūrai un KNAB priekšniekam sūdzējās Vaškevičs, stiprinot tas, ka "kopš 2005.gada šādas provokācijas bijušas vairākas".

Jau vēstīts, ka trešdien Vaškevičam tika piemērots aizdomās turētā statuss par kukuļdošanu, ja tā izdarīta atkārtoti vai lielā apmērā vai ja to izdarījusi valsts amatpersona, vai arī ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Krimināllikums par šādu nodarījumu paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā.

KNAB naktī uz otrdienu aizturēja pašreizējo FM Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora vietnieku, bijušo Muitas kriminālpārvaldes šefu un augstu VID ierēdni Vaškeviču par kukuļdošanu lielā apmērā – vairāk nekā 50 000 eiro kukuļa došanu VID amatpersonai, lai tā pienācīgi neveiktu amata pienākumus kontrabandas apkarošanā, nodokļu nomaksas kontrolē un nekonstatētu pārkāpumus attiecībā pret konkrētām personām.

Savukārt Vaškevičs neilgi pirms aizturēšanas iesniegumā Ģenerālprokuratūrai un KNAB vainojis augstas spēka struktūru amatpersonas pret viņu vērstas provokācijas gatavošanā.

Vaškevičs pērnā gada martā tika pārcelts amatā un sāka darbu Finanšu ministrijā, jo pēc reorganizācijas zaudēja VID ģenerāldirektora vietnieka amatu.

Tiesā pašlaik izskata lietu, kurā Vaškevičs apsūdzēts par atkārtoti norādītām nepatiesām ziņām valsts amatpersonas ienākumu deklarācijā, slēpjot savu patieso mantisko stāvokli. Vaškevičs neatzīst viņam izvirzīto apsūdzību.

Vienlaikus Rīgas apgabaltiesā izskata krimināllietu, kurā trīs personas apsūdzētas par uzņēmēju Genādija Peredeļska, Gata Aišpura un Aigara Lūša slepkavībām, kā arī Vaškeviča slepkavības mēģinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!