Foto: Shutterstock

6. jūnijā Valsts policija pabeigusi izmeklēšanu un nodevusi prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai kriminālprocesu par lauksaimnieku apkrāpšanu, ļaundariem sludinājumu portālos piedāvājot iegādāties neeksistējošu agrotehniku.

Valsts policijā portālu "Delfi" informēja, ka pēdējā pusotra gada laikā pie likumsargiem vērsušās vairākas personas, kuras, vēloties iegādāties sludinājumu portālā ievietoto lauksaimniecības tehniku, kļuvušas par krāpšanas upuriem. Krāpnieki no lauksaimniekiem ieguvuši avansa maksājumu par tehniku, kura patiesībā nemaz neeksistē un nevar tikt pārdota.

Portāls "Delfi" aprīlī jau vēstīja, ka par krāpnieku grupu, kas tādā veidā lauksaimniekiem radījusi zaudējumus teju 43 000 eiro apmērā. Izmeklēšana šajā lietā turpinās, taču Valsts policija pabeigusi izmeklēšanu par vēl citu grupu, kura līdzīgā veidā pagājušā gada janvārī, aprīlī un jūlijā no lauksaimniekiem izkrāpusi avansa maksājumus 11 480 eiro apmērā.

Aizdomās par krāpšanu organizētā grupā pagājušā gada augustā aizturēti pieci Latvijas valsts piederīgie – 1975. gadā, 1976. gadā, 1980. gadā un 1987. gadā dzimuši vīrieši un 1996. gadā dzimusi jauna sieviete. Visiem aizdomās turētajiem, izņemot 1987. gadā dzimušo vīrieti, sākotnēji kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums. Papildu policija norāda, ka minētās personas par tamlīdzīgiem nodarījumiem iepriekš nav tiesātas.

Kriminālprocesa izmeklēšanā policija guvusi pierādījumus par 25 apkrāptām personām, tai skaitā gan juridiskām, gan privātpersonām no dažādām Latvijas pilsētām, kā arī vienu Lietuvas uzņēmumu, no kuriem kopumā izkrāpti 11 480 eiro.

Policija skaidro, ka aizdomās turētā grupa darbojusies pēc līdzīgas shēmas par kādu likumsargi brīdinājuši jau aprīlī. Proti, noziedznieki, izvietojot sludinājumu portālos fotogrāfijas ar attiecīgo lauksaimniecības tehniku un tās tehnisko aprakstu, to piedāvājuši par izdevīgāku cenu. Tādējādi pievilināti potenciālie pircēji. Darījuma laikā ar potenciālo pircēju krāpnieki komunicējuši līdz brīdim, kad saņemta pirmā iemaksa par preci. Pēc tam komunikācija pārtraukta un līdz ar to pārtraukts arī darījuma noslēgums. Avansa maksājumu saņemšanu personas organizējušas, nelikumīgi izmantojot citu personu bankas kartes un kontus, tādējādi saņemot par darījumu sūtīto naudu citu personu kontos, no kuriem tā pēcāk noņemta.

Ja tiks pierādīta aizdomās turēto atbildība noziedzīgā nodarījumā, personas var tikt sauktas pie atbildības pēc Krimināllikuma 177. panta 3. daļas par krāpšanu organizētā grupā un Krimināllikuma 193. panta 2. daļas par sveša maksāšanas līdzekļa izmantošanu, kā arī pēc Krimināllikuma 193.1 panta 1. daļas – par tādu datu iegūšanu un izplatīšanu, kas dod iespēju nelikumīgi izmantot svešu maksāšanas līdzekli, kā arī pēc Krimināllikuma 195. panta 2. daļas – par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Sods, kas var tikt piemērots par šādu noziedzīgu nodarījumu veikšanu, ir brīvības atņemšana uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!