Foto: LETA

Vērienīgās "būvnieku lietas" izmeklēšana, kas ilgst jau četrus gadus, izšķirošajā brīdī nomainīts uzraugošais prokurors Juris Ločmelis, trešdien vakarā vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

"Būvnieku krimināllieta" sākta 2014. gadā, kad Finanšu policija atklājusi apjomīgu nodokļu izkrāpšanas shēmu būvniecības nozarē – iesaistīti lieli būvniecības objekti visā Latvijā, vairāk nekā 60 fiktīvas firmas. Daļa no iespējamiem shēmas dalībniekiem – deviņi cilvēki – jau gaida pirmo tiesas sēdi. Viņiem izvirzītas apsūdzības izvairīšanās no nodokļu nomaksas un naudas atmazgāšanā.

Taču pret vēl pieciem cilvēkiem izmeklēšana turpinās. Iemesls – prokurors, kas lemj par to, vai lieta gatava tiesai, pērn nosprieda, ka savākto pierādījumu nepietiek, norāda "Panorāma". "Attiecīgajās epizodes netika nostiprināti pierādījumi, kā prokurors to vēlējas. Tagad runa ir par piecām personām un deviņiem uzņēmumiem," norāda Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas direktors Kaspars Podiņš.

Tieši šajā daļā figurē uzņēmējs Māris Martinsos, uzsver raidījums. Agrāk sarunā ar LTV raidījumu "de facto" viņš savu saistību ar shēmu bija noliedzis.

Finanšu policijā skaidro, ka visi papildus darbi paveikti jau pavasarī un bija jāsagaida, kad prokurors varēs visu pārbaudīt uz izvērtēt, vai tagad pierādījumi pārliecinoši. Taču pagājušonedēļ kļuva zināms, ka prokurora Jura Ločmeļa, kurš ar "būvnieku lietu" strādājis kopš pirmsākumiem, vietā lietu uzraudzīs cita prokurore – Zane Pavāre.

Prokuratūrā skaidro, ka iepriekšējais "būvnieku lietas" prokurors Ločmelis paaugstināts amatā, bet lietas izmeklēšanai prokuroru nomaiņa nekaitēs. "Kāpēc iepriekšējais prokurors nevarēja pabeigt un tad pieņemt amatu? Šāda maiņa nav nekas ārkārtējs, virzītājs paliek nemainīgs, maiņa ir normāla, prokurori iet uz izaugsmi. Lai viņš varētu novērst līdz galam, paietu ilgs laiks. Ģenerālprokurors apstiprinājis jaunu prokurori, ka viņa ir spējīga, nekādu sarežģījumu nebūs," skaidro Ģenerālprokuratūras pārstāve Aiga Eiduka.

Ar to "būvnieku lietas" daļu, kas jau nodota tiesai, Juris Ločmelis turpinās strādāt. Gan Ločmelis, gan ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers ir atvaļinājumā, bet par lietu tagad atbildīgā prokurore Zane Pavāre no sarunas ar LTV atteicās.

Par prokurori Pavāre strādā jau 11 gadus, bet "organizētās noziedzības" nodaļā ir kopš pagājuša gada, ziņo "Panorāma".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!