Foto: AFP/Scanpix

Spēkā stājies spriedums, kas Alūksnes rajona tiesā piespriests trīs mantračiem - Viktoram Bovtišam, Vladimiram Volkovam, Aleksandram Žgunam, kas meklējuši senlietas Alūksnes novada Alsviķu pagasta Asaru senkapos, informēja tiesā.

Kā ziņots, vīriešiem piespriests notiesājošs spriedums - 160 stundas piespiedu darba katram.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) Vidzemes reģionālās nodaļas valsts inspektore Sarmīte Dundure iepriekš stāstīja, ka vainīgās personas notikuma vietā noķēra Valsts policijas Alūksnes nodaļas darbinieki. Tāpat viņa teica, ka šī ir pirmā reize, kad Latvijā pret mantračiem panākts notiesājošs spriedums.

Minētās personas tiesātas par darbībām, kas veiktas šā gada aprīlī.

Kā stāstīja Dundure, 2013.gadā Alūksnes novada Alsviķu pagasta Asaru senkapu aizsardzības zonā tika atrasti līdz šim nezināmi senkapi. Mantrači Asaru senkapus postījuši vairākas reizes, taču šajā reizē viņi senlietas meklējuši jaunatklātajos senkapos.

"Šādus nelikumīgus senlietu meklētājus ir grūti noķert notikuma vietā, jo visbiežāk mēs par notikumu uzzinām tikai tad, kad postījumi jau paveikti. Šajā gadījumā pie vainīgajām personām tika atrasts diezgan daudz senlietu, kas neapšaubāmi norādīja, ka tiek postīti apbedījumi. Šādas senlietas nemēdz tāpat vien glabāties zemē. Tās ir piedevas, kas tiek pieliktas, cilvēku apglabājot," sacīja Dundure.

No viņas teiktā izriet, ka pēdējos gados Vidzemē bijuši ap 100 gadījumu, kad saņemtas ziņas par mantraču veiktajiem postījumiem senkapos. Arī vakar Dundure saņēmusi zvanu no kāda Alūksnes pusē dzīvojoša cilvēka, kurš ziņojis, ka pa apkārtni klejo cilvēki, kuri vietējiem iedzīvotājiem stāstot, ka meklē mantas muzejam.

"Neviens muzejs šādā veidā savu krājumu nekomplektē. Vairāk nekā skaidrs, ka šādi cilvēki nodarbojas ar nelikumīgām darbībām, protams, būtu labi, ja šādos gadījumos cilvēki uzreiz zvanītu policijai," akcentēja inspektore.

Tiesas pārstāve nevarēja atbildēt, vai vainīgie ir vietējie, taču atklāja, ka piespiedu darbs notiks nevis Alūksnē, bet gan Rīgas probācijas dienestā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!