Foto: F64
Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas šā gada martā veica 30 kratīšanas un apturēja noziedzīga grupējuma darbību, kas izvairījās no nodokļu nomaksas, kā arī lielā apmērā legalizēja noziedzīgi iegūtus finanšu līdzekļus.

Apturētais noziedzīgais grupējums nodarbojās ar gaļas un pārtikas eļļas iepirkšanu no Eiropas Savienības (ES) ražotājiem, galvenokārt Polijā, Igaunijā, Vācijā, Somijā, Lietuvā, par cenu ar 0% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi, portāls „Delfi" uzzināja VID.

Tāpat grupējums nodarbojās ar tās pārdošanu ar PVN gaļas izstrādājumu ražotājiem, tai skaitā arī lielākajiem gaļas pārstrādes uzņēmumiem Latvijā.

Veicot šīs darbības, noziedzīgais grupējums realizēja gaļu un pārtikas eļļu par zemāku cenu, nekā tā ir vidēji tirgū legālās izcelsmes produkcijai. Šāda veida gaļas iepirkšana varētu radīt šaubas par tās kvalitāti un atbilstību prasībām. VID izmeklēšanas ietvaros pārbaudīs arī informāciju par iespējamu gaļas izcelsmi no citām valstīm.

Noziedzīgais grupējums ilgstošā laika periodā, izmantojot vairāku uzņēmumu datus un banku kontus, izveidoja faktiski nenotikušu darījumu ķēdi.

Uz nenotikušu darījumu dokumentu pamata vairākas firmas izvairījās no nodokļu maksāšanas vairāk nekā 2 miljonu eiro apmērā, kā arī noziedzīgi iegūto finanšu līdzekļu legalizēšanu lielos apmēros.

Shēmas organizatori savā pārvaldībā esošo uzņēmumu kontos saņēma naudu par veiktajiem darījumiem, ieskaitot PVN, kas netika iemaksāts valsts budžetā.

VID kriminālprocesa ietvaros 2015.gada martā Rīgā un Rīgas rajonā veica 30 kratīšanas iesaistīto personu dzīvesvietās, birojos un automobiļos. Kratīšanu laikā VID izņēma arī skaidras naudas līdzekļus - 13 660 eiro. Tāpat tika izņemti arī astoņi kases aparāti, kas tika izmantoti fiktīvo darbību veikšanai.

Kopumā noziedzīgā grupējuma darbībā tika iesaistītas 17 fiziskās personas, kas veidoja organizēto noziedzīgo grupu vai izpildīja organizētās grupas dalībnieku tiešos uzdevumus noziedzīgā nodarījuma realizēšanā, to skaitā ir divi Igaunijas pilsoņi.

Shēmas veidošanai tika izmantoti vēl 23 ārvalstīs dzīvojošu personu dati un aptuveni 10 Latvijā dzīvojošo personu dati, kas tika izmantoti, lai reģistrētu fiktīvus uzņēmumus un SIA, kas neveic saimniecisko darbību, nodrošinātu organizētās grupas rīcībā nepieciešamo darījumu dokumentu sagatavošanu un naudas pārskaitīšanu par nenotikušiem darījumiem.

Kriminālprocesā sešas personas ir atzītas par aizdomās turētām. Vienai personai piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums, bet pārējām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tai skaitā vienai personai noteikta drošības nauda 80 000 eiro.

Atklātā noziedzīgā grupējuma darbību atbalstīja cits noziedzīgais grupējums, kas galvenokārt nodarbojās ar dažāda veida noziedzīgu pakalpojumu sniegšanu, nodrošinot shēmas darbību.

VID Finanšu policijas pārvaldē ir uzsākts kriminālprocess, kurā šobrīd turpinās sākotnējās un neatliekamās izmeklēšanas darbības. Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!