Foto: DELFI
Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvalde atklājusi Latvijas vēsturē lielāko marihuānas audzētavu. Izņemti 3,5 tūkstoši marihuānas stādu un deviņi kilogrami izžāvētas marihuānas, portālu "Delfi" informēja VID.

Foto galerija

Saistībā ar notikušo apcietinātas divas aizdomās turamās personas.

2008.gada oktobrī VID Muitas kriminālpārvalde uzsāka kriminālprocesu par narkotiku kontrabandas organizēšanu uz Igauniju. Izmeklēšanas laikā VID radās aizdomas, ka kaut kur Latvijā varētu būt izveidota marihuānas audzētava.

Pēc intensīva pusotra gada izmeklēšanas darba piektdien VID Saldus rajonā kādā ēku kompleksā atklāja marihuānas audzētavu. Iespaidīgais trīs ēku komplekss atradās nomaļus, meža ielokā. Marihuānas audzētava tika rūpīgi apsargāta - bija uzstādīti kustību sensori un apkārtne tika nepārtraukti novērota, tādēļ iekļūt ēkā varēja vien ar strauju uzbrukumu, informē VID.

Audzētava atgādināja rūpnīcu un bija spējīga ražot marihuānu lielos apmēros. Ēku komplekss sastāvēja no kūts, kur divos stāvos bija izveidota marihuānas audzētava, kaltes, kurā atradās trīs jaudīgi un moderni dīzeļdegvielas ģeneratori, kā arī dzīvojamās ēkas, kur dzīvoja narkotiku ražotnes strādnieki un notika augu piķēšana, un, visticamāk, arī narkotiku fasēšana. VID informē, ka par nelegālās ražotnes apmēriem liecina arī tas, ka teritorijā atradās aptuveni sešas tonnas nezināmas izcelsmes dīzeļdegvielas.
Marihuānas audzētāji, lai noslēptu specifisko un spēcīgo augu smaku, audzēja mājlopus – cūkas, un mājputnus.

Kopumā izņemti aptuveni 3,5 tūkstoši marihuānas stādu dažādās augšanas stadijās un vairāk kā deviņi kilogrami izžāvētas marihuānas. Lai noteiktu precīzu marihuānas daudzumu un vērtību, tā nodota ekspertīzei Valsts policijai.

VID Muitas kriminālpārvaldes eksperti uzskata, ka marihuāna ražota ar nolūku to realizēt Baltijas valstīs un Skandināvijā. Tāpat ir pamats uzskatīt, ka audzētava eksistē trīs gadus, bet aktīva marihuānas ražošana notiek divus gadus.

Šobrīd aizdomās par noziegumu tur 1977gadā. un 1972.gadā dzimušus Latvijas pilsoņus. Sīkāka informācija izmeklēšanas interesēs netiek sniegta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!