Foto: Reuters/Scanpix

Valsts ieņēmumu dienests (VID) kontroles pasākumu laikā kāda optikas tirdzniecības uzņēmuma tirdzniecības vietās Rēzeknē atklāja iejaukšanos kases aparātu darbībā, lai slēptu ienākumus un samazinātu ieņēmumu summu, kā arī izvairītos no nodokļu nomaksas, portāls "Delfi" uzzināja VID.

Rēzeknē tikai vienam uzņēmumam - SIA "Brilles" - ir vairākas tirdzniecība vietas.

Realizācijas ieņēmumu kontroles laikā optikas realizācijas vietā Rēzeknē, VID amatpersonas pārbaudes laikā salīdzināja kases aparāta kontrollentēs reģistrētos pirkumus un pirkumu summu  ar  kopējo ieņēmumu „Z" pārskatos norādītajiem ieņēmumiem. Pārbaudes rezultātā VID konstatēja, ka divu mēnešu periodā nav uzrādīti un grāmatvedības reģistros nav reģistrēti realizācijas ieņēmumi vairāk nekā 6000 eiro apmērā.

Šī paša uzņēmuma citā tirdzniecības vietā Rēzeknē, veicot realizācijas ieņēmumu kontroli un salīdzinot kases aparāta kontrollentēs reģistrētos pirkumus ar  kases aparāta "Z" pārskatos uzrādītajām summām, VID inspektori konstatēja, ka divu nedēļu laikā optikas tirdzniecības vietā nav reģistrēti realizācijas ieņēmumi 1192,17 eiro apmērā.

Tas liecina par iejaukšanos kases aparāta darbībā, lai samazinātu reģistrēto ieņēmumu summu. Tādejādi gada laikā neuzrādīto ieņēmumu apjoms sasniedz 94 065 eiro.

Par konstatēto pārkāpumu uzņēmumam uzsākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā par kases aparāta, kases sistēmas, specializētās ierīces un iekārtas lietošanu, ja ir mainīta tās konstrukcija vai programma, ar ko radīta iespēja slēpt vai samazināt ar nodokļiem un nodevām apliekamo objektu. Likums kā sodu par to paredz  no 430 līdz 4300 eiro sodu. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!