Foto: LETA
Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtījusi kriminālprocesu par 31 kilograma kokaīna kontrabandu, portāls "Delfi" uzzināja VID.

VID amatpersonas 2016. gada aprīlī kādā noliktavā Rīgā atklāja fasētas kokogles, kuras pēc uzrādītājiem pavaddokumentiem bija ievestas no Paragvajas. Tika veiktas padziļinātas pārbaudes, pieaicinot kinologus ar dienesta suņiem.

Pārbaužu laikā tika atvērti 809 kokogļu maisi un apskatē VID darbinieki konstatēja, ka viens no maisiem nav rūpnieciski iepakots – salaiduma vietas sakniedētas ar dzelzs skavām. Atverot maisu, atklājās, ka tā apakšā starp papīra loksnēm, atrodas caurspīdīgs iepakojums ar baltu pulverveida vielu.

VID darbinieki nodeva ekspertīzei 885 kokogļu iepakojumus, kuros saskaņā ar Muitas laboratorijas atzinumu atradās pelēkbrūna, zaļgana un bezkrāsaina masa ar kopēju svaru 43,32 kilogrami, no tiem 31,19 kilogrami bija kokaīns.

Par atklāto noziegumu tika uzsākts kriminālprocess par narkotisko vai psihotropo vielu pārvietošanu pāri Latvijas robežai nelikumīgā veidā, lielā apmērā, organizētā grupā. Tika aizturēti divi – 1962. un 1968. gadā dzimuši Latvijas pilsoņi. Izmeklēšanā viņi tika atzīti par aizdomās turētajiem un līdz 2016. gada decembrim atradās apcietinājumā. Vēlāk abām personām tika piemērots drošības līdzeklis, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu.

Izmeklēšanā tika noskaidrots, ka viena no aizturētajām personām Lietuvā iegādājās uzņēmumu, kura darbība bija paredzēta ar Paragvajā iegādātu kokogļu realizāciju Latvijā, kas darbojās kā piesegs narkotisko vielu pārvietošanai.

Iegūstot pietiekamu daudzumu pierādījumu, šā gada 8. februārī kriminālprocess tika nosūtīts prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret abām aizdomās turētajām personām pēc trim Krimināllikuma pantiem – 190.1 panta otrās daļas, 20.panta otrās daļas, 253.1 panta trešās daļas.

Likums par narkotiskas vai psihotropas vielas pārvietošanu pāri Latvijas robežai jebkādā nelikumīgā veidā personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās vai ja tās izdarītas lielā apmērā kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Savukārt par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu realizācijas nolūkā un neatļautu realizēšanu, ja tās izdarījusi organizēta grupa vai ja tās izdarītas ar narkotiskajām vai psihotropajām vielām lielā apmērā likums kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!