Foto: DELFI

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde (FPP) februārī Saldus rajona prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja kriminālprocesu pret divām fiziskām personām saistībā ar Eiropas Lauksaimniecības fonda naudas līdzekļu izkrāpšanu un ļaunprātīgu izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Viena persona, pret kuru ir lūgts uzsākt kriminālvajāšanu, ir kāds no lielākajiem zemes īpašniekiem Latvijā. VID šīs personas identitāti neatklāj.

Valsts budžetam šādi nodarīti 48 733 eiro zaudējumi nesaņemtā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) veidā, bet Lauku atbalsta dienestam nodarīti 179 209 eiro zaudējumi.

Kriminālprocess nosūtīts kriminālvajāšanai par naudas līdzekļu izkrāpšanu un ļaunprātīgu izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Šie likuma panti kā sodu paredz piemērot  brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, portāls "Delfi" uzzināja VID.

Izmeklēšanas laikā tika konstatēts, ka viena fiziska persona, būdama PVN maksātāja, 2010. gadā, izmantojot apzināti radītas fiktīvas darījumu ķēdes mehānismu, īstenoja šķietamu meliorācijas darbu veikšanu. Šī persona krāpnieciskajā shēmā iesaistīja citas fiktīvas juridiskas personas ar paša ģimeni saistītos nekustamajos īpašumos.

Minētā fiziskā persona vienojās ar nozieguma atbalstītāju, kāda uzņēmuma amatpersonu, kas pamatā nodrošināja shēmas darbību, par šķietamu meliorācijas sistēmu rekonstrukciju darbu veikšanu un naudas līdzekļu pārskaitījumiem citiem fiktīviem uzņēmumiem. Pēc visu šo darbību veikšanas fiziskā persona, iekļaujot faktiski nenotikušo darījumu dokumentus savos un savu radinieku grāmatvedības dokumentos - PVN deklarācijās -, ieguva tiesības uz PVN pārmaksas atmaksu no Latvijas Republikas valsts budžeta.

Tā kā veiktie meliorācijas darbi bija saistīti ar Eiropas Lauksaimniecības fonda līdzfinansējumu, iesniedzot fiktīvo darījumu dokumentus Lauku atbalsta dienestā, tika izkrāpti naudas līdzekļi lielā apmērā.

Noziedzīgo darbību rezultātā iegūtie finanšu līdzekļi, visticamāk, tikuši izmantoti samaksai nelegāli nodarbinātām, izmeklēšanas laikā nenoskaidrotām personām, kā arī samaksai par tehniku un palīgmateriāliem.

Šis ir jau otrais kriminālprocess, kurš tika izmeklēts FPP saistībā ar viena un tā paša uzņēmuma, kas pamatā nodrošināja shēmas darbību, veiktajām noziedzīgajām darbībām.

2012.gada 27.augustā Kurzemes tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai tika nosūtīts kriminālprocess par līdzīga veida noziegumiem. Pašlaik minētais kriminālprocess atrodas iztiesāšanas stadijā Saldus rajona tiesā un galīgais lēmums tajā vēl nav pieņemts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!