Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde šā gada pirmajās divās nedēļās uzsākusi trīs kriminālprocesus par narkotisko vielu kontrabandu pasta sūtījumos no Lietuvas uz Latviju, portāls “Delfi” uzzināja VID.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes darbinieki pārbaudot tās rīcībā esošo informāciju, atklājuši vairākus narkotisko vielu kontrabandas gadījumus, kuros, izmantojot kurjerpasta pakalpojumus, no Lietuvas Latvijā tika ievests gamma-butirolaktons, jeb GBL (vienlaicīgi arī GHB cikliskais esteris), kas ir bīstama psihotropā viela, un var tikt izmantota ļaunprātīgos nolūkos.

Tā 5. janvārī tika uzsākts kriminālprocess par 1092,7 gramu GBL nelikumīgu pārvietošanu pāri Latvijas robežai. Procesa ietvaros tika aizturēta un atzīta par aizdomās turēto viena persona, kurai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Par identisku noziedzīgu nodarījumu 9. janvārī tika uzsākti vēl divi kriminālprocesi. Viens kriminālprocess tika uzsākts par 5469,9 gramu bezkrāsaina šķidruma ievešanu, kas atradās piecās baltas krāsas polimēra pudelēs.

VID Muitas pārvaldes Muitas laboratorijas eksperts šo psihotroo vielu atzina par gamma-hidroksibutirskābi (GHB). Tās pārsūtīšana tika veikta lielā apmērā. Pudeles tika atrastas pārbaudot no Lietuvas saņemtu pasta sūtījumu.

Par minēto noziedzīgo nodarījumu 2018. gada 9. janvārī tika aizturēti divi 1980. un 1974. gadā dzimuši Latvijas pilsoņi. Viena no personām tika atzīta par aizdomās turēto un viņai piemērots drošības līdzeklis, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu. Kriminālprocesa ietvaros tika veiktas trīs kratīšanas, kuru laikā tika izņemtas iespējamās narkotiskās un psihotropās vielas.

Savukārt otrs kriminālprocess tika uzsākts par 4353,1 grama GBL nelikumīgu pārvietošanu pāri Latvijas robežai. Procesa ietvaros tika aizturētas divas 1992. un 1996. gadā dzimušas personas un veiktas vairākas kratīšanas.

Veicot kratīšanu aizturētās personas dzīvesvietā tika atrastas kastes ar sēņu micēliju kopā ar augošām halucinogēnām sēnēm, kā arī halucinogēnās sēnes izžāvētā veidā un marihuānas kāti lielā apmērā.

Pirmstiesas izmeklēšanas gaitā tika noskaidrots, ka psihotropo vielu pasūtītājs jau ir iesaistīts kādā iepriekš uzsāktā kriminālprocesā par narkotisko vielu kontrabandu.

Visos augstāk minētajos gadījumos personas tika atzītas par aizdomās turētām pēc Krimināllikuma pantiem par preču un vielu, kuru aprite ir aizliegta vai speciāli reglamentēta, pārvietošanu pāri Latvijas valsts robežai. Likums par šādām darbībām, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai ja tās izdarītas lielā apmērā kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Tāpat personas atzītas par aizdomās turētajām pēc likuma panta par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu realizācijas nolūkā un neatļautu realizēšanu, par ko, ja nodarījumu pastrādājusi organizēta grupa vai ja šīs darbības izdarītas ar narkotiskajām vai psihotropajām vielām lielā apmērā, likums kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!