Foto: DELFI

Valsts ieņēmumu dienests (VID) Zemnieku jeb tā saucamajā Nakts tirgū Rīgā konfiscējis 696 kilogramus augļu, ogu un dārzeņu, kuri nav bijuši vietējās izcelsmes, informēja VID Sabiedrisko attiecību daļa.

Konfiscētie augļi, ogas un dārzeņi nodoti Rīgas Zooloģiskajam dārzam.

Lai novērstu likumpārkāpumus tirdzniecības procesā, it īpaši vasaras periodā, kad ārvalstu tirgotāji Latvijas tirgos cenšas realizēt ievērojamu daudzumu augļu un dārzeņu, VID pievērš pastiprinātu uzmanību situācijai Latvijas tirgos.

2013.gada 22.augustā, veicot 19 tematiskās pārbaudes Zemnieku jeb tā saucamajā Nakts tirgū, VID visbiežāk konstatēja, ka pārsvarā tiek tirgota nevis pašu izaudzētā lauksaimniecības produkcija, bet gan iepirktās preces, par kurām netika uzrādīti preču izcelsmes dokumenti. Šī iemesla dēļ pārbaužu laikā konfiscēti 696 kilogrami ievesto augļu, dārzeņu un ogu, kas nodoti Rīgas Zooloģiskajam dārzam

Kopumā 19 tirdzniecības vietu tematiskās pārbaudes tika veiktas Zemnieku tirgū Gaiziņa ielā un Spīķeru ielā Rīgā. Pārbaudes tika veiktas galvenokārt lauksaimniecības produkcijas tirdzniecības vietās ar mērķi pārbaudīt, vai tirgotāji patiešām tirgo pašu izaudzētu produkciju vai iepirktu produkciju. VID atgādina, ka saskaņā ar likumu, tirgojot iepirktas preces, ir obligāti jāizmanto kases aparāts.

Pārbaužu laikā VID inspektori veica kontrolpirkumus un pārbaudīja preču izcelsmi apliecinošus dokumentus, preču pavaddokumentu žurnālu, tirdzniecības vietā esošā elektroniskā kases aparāta lietošanas noteikumu ievērošanu, kā arī to, vai ar tirdzniecības vietā nodarbinātajām personām ir noslēgtas darba tiesiskās attiecības un ir iesniegtas ziņas VID ne vēlāk kā vienu dienu (vai vienu stundu, ja informācija tiek iesniegta elektroniski), pirms persona sāk darbu.

Kopumā dažādus tirdzniecības pārkāpumus VID inspektori konstatēja visās 19 veiktajās pārbaudēs. Visbiežāk VID inspektoriem, veicot kontrolpirkumu, pirkums netika reģistrēts elektroniskajā kases aparātā, kases aparāts nemaz nebija uzstādīts vai arī tā lietošanā tika konstatēti dažādi pārkāpumi.

Pārbaužu laikā tika konstatēts, ka 13 tirdzniecības vietās Zemnieku tirgū tiek tirgota nezināmas izcelsmes ievesta produkcija, par kuru tās tirgotāji nevarēja uzrādīt izcelsmi apliecinošus dokumentus. Uzzinot, ka pircējs ir VID inspektors, pārdevēji atstāja tirdzniecības vietu un neatgriezās, neuzrādot preces pavaddokumentus. Tādējādi tika pieņemti lēmumi administratīvā pārkāpuma lietā par dārzeņu, ogu un augļu konfiskāciju.

Kopumā tika konfiscēti 280 kilogrami (kg) arbūzu, 116 kg vīnogu, 96 kg plūmju, 94 kg meloņu, 25,6 kg paprikas, 18 kg aprikožu, 31,6 kg ābolu un bumbieru u.c.

Par konstatētajiem pārkāpumiem sāktas lietvedības administratīvo pārkāpumu lietās un tiks piemēroti sodi saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu.

VID regulāri veic šādas pārbaudes tirgos. 2012.gadā kopumā tirgos visā Latvijā ir veiktas 513 tematiskās pārbaudes, no kurām 470 tematiskajās pārbaudēs jeb 92% konstatēti dažādi ar tirdzniecības noteikumu un darba tiesisko attiecību neievērošanu saistīti pārkāpumi. 2013.gada pirmajos septiņos mēnešos kopumā tirgos ir veiktas 393 tematiskās pārbaudes, pārkāpumus konstatējot 371 gadījumā jeb 94%.

VID atgādina, ka tirdzniecība tirgos ir atļauta speciāli iekārtotajās, tirgus pārvaldītāja norādītajās tirdzniecības vietās juridiskajām vai fiziskajām personām, kuras reģistrējušas saimniecisko darbību un pārdod preces, un fiziskajām personām, kuras pārdod pašu ražoto lauksaimniecības produkciju.

Attiecībā uz lauksaimniecības produkcijas tirgošanu, ko Latvijā veic citu valstu tirgotāji, neatkarīgi no tā, vai lauksaimnieciskās produkcijas tirgotājs savā mītnes valstī ir vai nav reģistrējies kā saimnieciskās darbības veicējs vai komersants, tam, sākot pārdot Latvijā lauksaimniecības produkciju, ir jāreģistrējas kā pievienotās vērtības nodokļa maksātājam. Turklāt pārdodamās produkcijas apjomam nav nozīmes - jāreģistrējas ir, sākot ar pirmo darījumu, neatkarīgi no tā vērtības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!