Foto: F64
Salīdzinājumā ar 2013.gadu pērn Vidzemē par 741 samazinājies kopējais noziegumu skaits. 63% no visiem noziegumiem bijuši mantiska rakstura, liecina Valsts policijas apkopotā informācija.

Kā portālu "Delfi" informēja policijas preses pārstāve Sintija Virse, Vidzemes reģiona pārvaldes priekšnieka Imanta Mitrošenko vērtējumā 2014.gads Vidzemē bijis "salīdzinoši mierīgs". "Zināmā mērā drošības situāciju atsevišķās jomās uzlaboja fakts, ka aizvadītā gadā divu nozīmīgu pasākumu nodrošināšanai virsstundu darbā tika iesaistīti 30% personālsastāva, tātad vairāk policijas klātbūtnes. Šie pasākumi bija eiro ieviešana un Āfrikas cūku mēra ierobežošana," skaidrojis reģiona pārvaldes priekšnieks.

Vidzemē 2014.gadā samazinājies smago, mazāk smago un kriminālpārkāpumu skaits. Savukārt nedaudz pieaudzis sevišķi smagu noziegumu skaits, taču to kopējais īpatsvars ir mazs, norādījusi policija.

Policija Vidzemē reģistrējusi 1293 smagus noziegumus, kas ir par 285 mazāk nekā gadu iepriekš, kad reģistrēto smago noziegumu skaits bijis 1578. Savukārt reģistrēto mazāk smago noziegumu skaits pērn sasniedzis 2598. Tas ir par 68 noziegumiem mazāk, salīdzinot ar 2013.gadā reģistrētajiem 2666.

Pērn Vidzemē pastrādāti 133 kriminālnoziegumi, kas ir par 321 mazāk nekā gadu iepriekš.

Valsts policija norādījusi, ka noziedzības mazināšanā nopietnu darbu ieguldījusi arī kriminālpolicija. 2014.gadā Vidzemē par dažādiem noziegumiem aizturētas 800 personas, tostarp 59 noziedzīgas grupas. No aizturētajām grupām 40 pastrādājušas noziegumus pret īpašumu, piecas aizturētas par narkotisko vielu nelikumīgu apriti. Vēl piecas noziedzīgās grupas likumsargi aizturējuši par noziegumiem pret personas veselību, trīs - par noziedzīgiem nodarījumiem pret vispārējo drošību un sabiedrisko kārtību. Tikpat noziedzīgās grupas aizturētas arī saistībā ar pārkāpumiem tautsaimniecībā.

Pērn policisti aizturējuši arī 17 organizētas grupas, no kurām sešas nodarbojušās ar narkotisko vielu nelikumīgu apriti, bet piecas aizturētas par noziegumiem tautsaimniecībā, divas - par kokmateriālu zādzību un četras par noziedzīgiem nodarījumiem pret īpašumu.

Valsts policijas apkopotā statistika liecina, ka 2014.gadā par divām – no četrām 2013.gadā līdz sešām pērn - pieaudzis reģistrēto slepkavību skaits. Vienlaikus tiesībsargājošā iestāde norāda, ka visas pērn pastrādātās slepkavības ir atklātas.

Viena no slepkavībām notikusi 2014.gada 5.jūlijā Cēsu novadā, Vaives pagastā. Tur atrasts jaunas sievietes līķis ar vardarbīgas nāves pazīmēm. Aizdomās par noziegumu likumsargi aizturēja vienu personu. Savukārt otra slepkavība notikusi 2014.gada 7.septembrī. Toreiz ap pulksten 5:00 uz autoceļa Gulbene-Madona tika noslepkavota sieviete un, lai slēptu pēdas, aizdedzināta viņas automašīna.

Policija aizdomās turamo notvēra jau nākamajā dienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!