Foto: Veselības inspekcija
Persona, kas sevi sauc par mākslinieku "Some 1" uzņēmusies atbildību par pirmdienas rītā izlīmētajiem plakātiem, kuros bija pausta viltus informācija par it kā indīgiem zirnekļiem, portālam "Delfi" elektroniskā vēstulē paziņojis kāds Jānis Kļava, kurš paudis, ka ir mākslinieks "Some 1".

Mākslinieks ar pseidonīmu "Some 1" plašākai publikai kļuva atpazīstams ar 2015. gada maijā Stūra mājas pagalmā izvietoto izstādi "Disidents", kurā pie krusta bija piesista lelle, kas dažiem atgādināja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Viņš veidojis arī scenogrāfiju izstādei – akcijai "Jānis Ziemeļnieks – es eju bojā, iekārodams tevi", kas 2007. gadā notika Jāņa Akuratera muzejā.

E-pasta vēstulē persona, kas sevi identificēja kā Jānis Kļava, informēja, ka uzņemas "pilnu atbildību par 30. jūlija akciju, kurā Rīgā un tās apkārtnē tika izlīmēti informatīvi plakāti par indīgu zirnekļu invāziju, kas it kā pārņēmusi Latviju".

Mākslinieks skaidroja, ka šī akcija ir ievads izstādei, ar kuras tematiku viņš strādā pēdējos četrus gadus.

"Šī tematika ir informācija un veids, kā tā ietekmē cilvēku un sabiedrību kopumā. Veids, kā informācija ceļo caur mums, ap mums, kā tā tiek uztverta un kā tā tiek nodota tālāk," norāda radošās jomas pārstāvis. No viņa rakstītā izriet, ka viņš savu redzējumu būs apkopojis izstādē/akcijā, kas pie sabiedrības nonāks šā gada rudenī.

Uz portāla "Delfi" jautājumu, vai viņš pats grasās vērsties vai arī ir vērsies tiesībsargājošajās iestādēs – Valsts policijā, vai Rīgas pašvaldības policijā – mākslinieks ar pseidonīmu "Some 1" atbildēja noliedzoši.

Savu identitāti portālam "Delfi" persona atklāt atteicās.

Kā portālam "Delfi" sacīja izstāžu kurators Raivis Maksis Malnačs, kurš bija atbildīgs par izstādi "Disidents", mākslinieks, kas darbojas ar pseidonīmu "Some 1" personīgi ne ar vienu nesazināsies un nekomunicēs. Ja viņam esot uzdodami kādi jautājumi, tad to varot izdarīt caur Malnaču. "Some 1" nevēloties publicitāti.

Savukārt aģentūrai LETA uz jautājumu, kāpēc viņš neatklāj savu identitāti, "Some 1" atrunājās, sakot, ka mākslinieka "identitāte ir viņa gars, kas ir viņa māksla". Aģentūrai LETA neizdevās iegūt atbildes, vai plakātu izlīmētājs bija izstādes- akcijas "Disidents" organizators Toms Jansons, kurš ir vizuāli līdzīgs policijas videokameru ierakstos piefiksētajam plakātu līmētājam.

Arī tiesībsargājošās iestādēs portālam "Delfi" norādīja, ka līdz otrdienas pēcpusdienai neviena persona nav uzņēmusies atbildību par pirmdien Rīgā izlīmētajiem plakātiem.

Valsts policijā portāls "Delfi" uzzināja, ka saistībā ar izlīmētajiem plakātiem, kas satur nepatiesas ziņas, policijā sākta resoriskā pārbaude. Parasti pēc pārbaudes likumsargi secina, vai ir pamats kriminālprocesa sākšanai. Līdz otrdienas pēcpusdienai par šo gadījumu no pieturvietas konstrukciju īpašniekiem iesniegums policijā nav saņemts.

Jau ziņots, ka agrā pirmdienas rītā vairāki Rīgas iedzīvotāji sabiedriskā transporta pieturās pamanījuši plakātus, kuros iedzīvotājus brīdina uzmanīties no indīgiem zirnekļiem. Veselības inspekcija (VI) uzsvēra, ka tā ir viltus ziņa un aicināja nebūt lētticīgiem.

Pašlaik par apzinātu informācijas izplatīšanu par nepatiesu notikumu vai apzinātu nepatiesa notikuma inscenēšanu, kā rezultātā ugunsdzēsības un glābšanas, policijas, neatliekamās medicīniskās palīdzības vai citi speciālie dienesti atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam pienākumam tiek iesaistīti reaģēšanā uz šādu informāciju vai notikumu Rīgas pašvaldības policijā sākta administratīvā lietvedība, iepriekš norādīja pašvaldības policijas pārstāvis Toms Sadovskis.

Par šādu pārkāpumu uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 35 līdz 210 eiro, bet juridiskajām personām — no 700 līdz 7000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!