Foto: DELFI Aculiecinieks

Naktī uz pirmdienu ap plkst. 2:13, Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma informāciju, ka Rīgā, Dammes ielā, deg atkritumu konteiners. Mēģinot apdzēst ugunsgrēku pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās, ar dūmiem saindējās 26 gadus vecs vīrietis, kurš tika hospitalizēts, portāls “Delfi” uzzināja VUGD.

Savukārt, Rīgā Valdeķu un Ozolciema ielās, ugunsdzēsēji glābēji kopumā nodzēsa ugunsgrēkus 10 atkritumu konteineros.

Aizvadītajās brīvdienās VUGD kopumā saņēma 358 izsaukumus. Kopumā dzēsti 259 ugunsgrēki, tajā skaitā 169 kūlas ugunsgrēks, veikti 30 glābšanas darbi, bija arī 28 maldinoši izsaukumi. Ugunsgrēkos cietuši pieci cilvēki.

Sestdien, plkst. 22:44, VUGD saņēma informāciju, ka Talsu novada Vandzenes pagastā deg dzīvojamā māja. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka divstāvu dzīvojamā māja deg ar atklātu liesmu. Ugunsgrēkā cieta trīs cilvēki, divi no viņiem tika hospitalizēti. Kopējā degšanas platība bija 40 kvadrātmetri.

Sestdien, plkst. 20:25, VUGD saņēma informāciju, ka Gulbenē, Dzelzceļa ielā, dzīvojamā mājā jūtami dūmi. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka vienā no dzīvokļiem tika kurināta krāsns, kurai nebija vilkmes, tāpēc radās piedūmojums. No šī dzīvokļa tika izglābts 66 gadus vecs vīrietis, kurš ugunsgrēkā cieta, bet no hospitalizācijas atteicās.

Brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji dzēsa vairākus lielus ugunsgrēkus. Sestdien Neretas novada Neretas pagastā dega saimniecības ēka 100 kvadrātmetru un malkas šķūnis 20 kvadrātmetru platībā. No liesmām ugunsdzēsēji glābēji nosargāja dzīvojamo māju.

Naktī no sestdienas uz svētdienu Saldus novada Zirņu pagastā dega dzīvojamā māja 300 kvadrātmetru un divi šķūņi 55 kvadrātmetru platībā. Mājas iedzīvotāji bija evakuējušies paši saviem spēkiem vēl pirms ugunsdzēsēju ierašanās. Svētdien Rēzeknes novada Nautrēnu pagastā dega dzīvojamā māja 90 kvadrātmetru un divas saimniecības ēkas 15 kvadrātmetru un 20 kvadrātmetru platībā, bet Saldus novada Saldus pagastā dega dzīvojamā māja 120 kvadrātmetru platībā.

Aizvadītajās brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji dzēsa 169 kūlas ugunsgrēkus. Lielākie no tiem reģistrēti Daugavpils novada Medumu pagastā, kur sausā zāle dega 15 hektāru platībā, Lubānas novada Indrānu pagastā un Siguldas novada Siguldas pagastā - 12 hektāri, savukārt Ogres novada Menģeles pagastā - 10 hektāri. Sestdien Varakļānu novada Stirnienē dega meža zemsedze un kūla 100 hektāru platībā. Daugavpilī Vaļņu ielā sausā zāle dega 5 hektāru platībā un nodega arī divas dārza mājiņas. Svētdien Gulbenes novada Tirzas pagastā dega sausā zāle 18 hektāru platībā un mežs lielā platībā. Savukārt, Daugavpils novada Salienas pagastā dega sausā zāle 20 hektāru platībā un arī mežs lielā platībā.

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta. Tā apdraud cilvēku īpašumus, veselību un dzīvību. Kūlas dedzināšanas rezultātā izdeg lauki, nodeg ēkas un cieš vai pat iet bojā cilvēki. Kūlas dedzināšana nodara būtisku kaitējumu dabai un tās bioloģiskajai daudzveidībai, iznīcina vērtīgus augus, kukaiņus un sīkdzīvniekus, putnu ligzdas. Kūlas dedzināšana samazina sugu daudzveidību un tā vienkāršojas.

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir administratīvi sodāma. Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (turpmāk - LAPK) 179.panta ceturto daļu par kūlas dedzināšanu uzliek naudas sodu fiziskajām personām divsimt astoņdesmit līdz septiņsimt eiro, kā arī atbilstoši LAPK 51.panta otrajai daļai par zemes apsaimniekošanas pasākumu neizpildīšanu un zāles nepļaušanu, lai novērstu kūlas veidošanos, uzliek naudas sodu fiziskajām personām no simt četrdesmit līdz septiņsimt eiro, bet juridiskajām personām - no septiņsimt līdz divtūkstoš deviņsimt eiro. Saskaņā ar LAPK 210.pantu pašvaldību administratīvās komisijas ir tiesīgas izskatīt šā kodeksa 51.panta otrajā daļā un 179.panta ceturtajā daļā paredzēto administratīvo pārkāpumu lietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!