Foto: Valsts policija

Latvijā visvairāk kontrabandas cigaretes tiek patērētas pie valsts un arī Eiropas Savienības (ES) Austrumu robežas - Daugavpilī, Līvānos un Ludzā, liecina jaunākais "AC Nielsen" "Tukšo cigarešu paciņu pētījums", kas veikts 2014.gada pēdējā ceturksnī.

Daugavpilī no visām patērētajām cigaretēm 62,4% ir nelikumīgi ievestās, savukārt no kopējā patērētā cigarešu skaita Līvānos 45,2% bijušas kontrabandas cigaretes, bet Ludzā šis rādītājs ir 42%. Tāpat ievērojams ir kontrabandas cigarešu īpatsvars Ventspilī – 38,5%.

Jau ziņots, ka kontrabandas cigaretes Latvijā galvenokārt ieved no Baltkrievijas un Krievijas.

Laikā no 2011.gada līdz 2014.gadam no Baltkrievijas ievesto cigarešu apjoms ir dubultojies, savukārt no Krievijas ievesto – trīs reizes samazinājies. Kontrabandas pieaugumu no Baltkrievijas veicinājušas cigarešu cenu atšķirības, secināts pētījumā. Baltkrievijā vidējā cigarešu cena ir tikai 0,64 eiro, bet Krievijā - 1,31 eiro. Latvijā vidējā cigarešu cena ir 2,60 eiro.

"Jaunākā "AC Nielsen" pētījuma rezultāti liecina, ka, sabalansējot akcīzes nodokļa pakāpenisku paaugstināšanu ar mērķtiecīgiem pasākumiem kontroles jomā, ir iespējams ierobežot nelegālā tirgus izplatību," komentējot pētījuma rezultātus, sacījis Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītājs Juris Endziņš.

Vienlaikus viņš norādījis, ka Latvijā cena aizvien ir viens no būtiskākajiem kritērijiem preču izvēlē. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc arī komersanti iesaistās cīņā pret kontrabandu. "Pērn Latvijas tirgotāji savās tirdzniecības vietās un medijos visā Latvijā izvietoja informatīvus plakātus ar aicinājumu neizvēlēties nelegālos tabakas izstrādājumus, tādējādi mazinot toleranci pret tiem," stāstījis Endziņš.

LTRK vadītājs paudis viedokli, ka tas vērtējams kā labs valsts un privātā sektora sadarbības piemērs. To apliecinot arī pērnā gada valsts budžeta ieņēmumi. Pēc LTRK aplēsēm no tabakas akcīzes nodokļa budžetā iekasēti 166 miljoni eiro, pārsniedzot plānoto par gandrīz septiņiem miljoniem eiro.

Neskatoties uz pozitīvajām tendencēm, Endziņš norāda, ka kontrabandas cigarešu tirdzniecības dēļ Latvijas valsts budžets vēl joprojām katru gadu zaudē ap 70 miljoniem eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!