Foto: F64

Valsts kontrole (VK) prokuratūrā pārsūdzējusi Valsts policijas lēmumu par kriminālprocesa nesākšanu saistībā ar pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" dāsno ziedojumu nodibinājumam "Basketbola klubs "TTT-Rīga"", informēja VK.

VK revīzijā konstatējusi, ka SIA "Rīgas satiksme" 2013.gadā nodibinājumam "Basketbola klubs "TTT-Rīga"" veikusi trīs maksājumus kopsummā par 106 700 eiro.

VK norāda, ka "Rīgas satiksme" 2012.pārskata gadu noslēgusi ar aptuveni septiņu miljonu eiro lieliem zaudējumiem. Saskaņā ar likumu kapitālsabiedrība finanšu līdzekļus vai mantu drīkst ziedot, vienlaikus pastāvot vairākiem nosacījumiem, tajā skaitā, ja attiecīgā kapitālsabiedrība iepriekšējā pārskata gadā ir strādājusi ar peļņu.

Līdz ar to pretēji likumā noteiktajam aizliegumam ziedot līdzekļus, ja kapitālsabiedrība iepriekšējā pārskata gadā nav strādājusi ar peļņu, "Rīgas satiksme" 2013.gadā veikusi maksājumus, kas klasificējami kā ziedojumi minētajam basketbola klubam.

VK par iepriekšminēto faktu vērsās tiesībsargājošās iestādēs. Valsts policija pieņēmusi lēmumu par atteikšanos sākt kriminālprocesu, bet VK lēmumu pārsūdzējusi prokuratūrā. VK arī informē, ka arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis pārbaudi. Informāciju par pārbaudes būtību no KNAB informāciju pagaidām neizdevās iegūt.

Jau ziņots, ka SIA "Rīgas satiksme" kā viena no nodibinājuma "Basketbola klubs "TTT-Rīga"" dibinātājiem nepiekrīt Valsts kontroles (VK) secinājumam, ka kluba finansēšana ir pretlikumīga. To šogad jūnijā atzina uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens.

"Nestrīdos, ka basketbola kluba atbalsts nav galvenā funkcija, kas varētu būt uzņēmumam, kas nodrošina sabiedriskā transporta pakalpojumus, bet šis klubs ir vēsturisks mantojums, un, ja uzņēmums to neatbalstīs, klubu varam taisīt ciet. Saprotam, ka tas, ko viņi saka, ir pareizi, bet tur neko nevar izdarīt," savukārt jūnijā žurnālistiem sacīja Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).

Rīgas mērs toreiz uzsvēra, ka maksājumiem klubam "TTT-Rīga", tāpat kā maksājumiem arodbiedrībai, finansējums tiek paredzēts no tā saucamajiem netarifu ieņēmumiem, kas ir saistīti ar autostāvvietām un citiem pakalpojumiem, tādējādi tie neietekmē sabiedriskā transporta tarifus.

VK nesen sākusi savā mājaslapā publicēt informāciju par VK tiesībaizsardzības iestādēm nosūtītās informācijas izskatīšanas gaitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!