Foto: F64
Neo jeb Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (VID EDS) nopludināšanas lietu jau tuvākajā laikā varētu nodot prokuratūrai, pirmdienas rīta intervijā Latvijas Radio pastāstīja Valsts policijas priekšnieks Valdis Voins.

Viņš atzina, ka šobrīd vēl nav zināms, vai pašā sistēmā ir kas mainīts. Voins arī piebilda, ka kratīšanā izņemtie datu nesēji ir atdoti to īpašniekiem. Tomēr ko vairāk teikt Voins atturējās. Viņš atteicās komentēt, vai Neo ir Latvijas Universitātes pētnieks Ilmārs Poikāns, kā bija pausts sākumā, bet apšaubīts pēcāk. Tāpat Voins atteicās atbildēt, vai Neo ir bijis kāds viens vai vairāki indivīdi.

Valsts policijas vadītājs paskaidroja, ka jau tā sabiedrībā ir nonākušas daudz ziņas par Neo lietu.

Jau vēstīts, ka policija VID EDS datu noplūdes lietā aizturēja Latvijas Universitātes pētnieku Ilmāru Poikānu. Informācija par iespējamo Neo aizturēšanu medijos parādījās pēc tam, kad nāca klajā ziņas par kratīšanu "De Facto" žurnālistes Ilzes Naglas mājās. Ekonomikas policija žurnālistes mājās kratīšanu veikusi, uzskatot, ka viņai ir informācija par Neo. Policija izņēmusi žurnālistes privāto datoru un citus datu nesējus.

Par vērienīgu datu noplūdi no VID EDS kļuva zināms februārī - noplūda aptuveni 7,5 miljoni dokumentu ar valsts iestāžu un uzņēmēju finanšu datiem. Virtuālā persona Neo, kas sevi dēvēja par Ceturtās atmodas tautas armijas (4ATA) pārstāvi, ik pa dažām dienām publiskoja šajā datu sistēmā iegūtus algu sarakstus. Par notikušo pirmie ziņoja LTV raidījums "De facto".

Neo skaidroja, ka sistēmu nav "uzlauzis", bet gan izmantojis tajā esošo "drošības caurumu". VID saistībā ar notikušo noplūdi disciplināri sodīja vairākus Informātikas pārvaldes darbiniekus, bet Finanšu ministrija paziņoja, ka sistēma ir uzlabota un iegūt datus no tās vairs nav iespējams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!