"Jūrmalgeitas" lietā apsūdzētais Gvido Harijs Volbugs otrdien tiesai liecināja, ka, tikai saņemot krimināllietas materiālus, uzzinājis, kādi vēl cilvēki Jūrmalas domes mēra vēlēšanu notikumos ir piedalījušies. Apsūdzētais tiesā norādīja, ka pirms tam uzskatījis, ka "lietas saimnieks ir [šobrīd meklēšanā esošais Leonīds] Lasmanis".
Tikai pāris dienas pirms naudas nodošanas Volburgs bijis klāt pie kafejnīcas "Trio" brīdī, kad Lasmanim zvanījusi "kāda ietekmīga persona", kura informējusi, ka Jūrmalas domnieks Ilmārs Ančāns sadarbojas ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB). Toreiz Lasmanis esot apgalvojis, ka zvanītājs ir Ainārs Šlesers, taču vēlāk arī lietas materiālos šis fakts nefigurē, liecināja Volburgs.

Atceroties tā laika notikumus, Volbrugs otrdien stāstīja, ka Lasmanis lūdzis, lai viņš aprunājas ar Ančānu par Jura Hlevicka atbalstu vēlēšanās. Šīs pirmās sarunas laikā Lasmanis nav runājis par kukuļa došanu, tikai lūdzis noskaņot Ančānu balsošanai par Jura Hlevicki.

Pirmo reizi tiekoties ar Ančānu, apsūdzētais jautājis, vai Ančāns vēlas būt pozīcijā vai opozīcijā Jūrmalas domē. Ančāns apliecinājis, ka vēlas būt opozīcijas deputāts. Jautājos, kā Ančāns skatoties uz Hlevicki, Volbrugs saņēmis pretjautājumu "a ko tu man par to soli?" Pēc šī pretjautājuma sarunās iesaistījies arī Lasmanis.

Liecinot tiesa sēdē, Volbrugs stāstīja, ka Lasmanis piedāvājis Ančānam amatus domē un Bulduru slimnīcā. Volbrugs nezināja, vai Lasmani kāds pilnvarojis šādus piedāvājumus izteikt, vai tā bijusi paša Lasmaņa iniciatīva.

Ar līdzapsūdzētajiem Hleviski un Germanu Milušu Volbrugs iepazinies uz apsūdzēto sola, tiesā otrdien apliecināja Volbrugs.

Ančāns divas reizes sarunā norādīja, ka "tas nav nopietni." Pirmā reize bija tikšanās laikā ar Lasmani un Ančānu Volbruga mašīnā, kad Lasmanis sniedzis tiesas procesa galvenajam lieciniekam aploksni ar naudu "avansu". Toreiz Ančāns apskatījies aploksnes saturu, kur atradās 5000 eiro un, sakot "tas nav nopietni", aploksni atdeva atpakaļ Lasmanim.

Savukārt īsi pirms vēlēšanām, Ančāns zvanīja Volbrugam un atkārtoja frāzi "tas nav nopietni", jo "tavi draugi nav nopietni, es neko neesmu saņēmis." Pēc šīs sarunas Volbrugs vērsies pie Lasmaņa, kurš pie domes ēkas kabatā ielicis aploksni. Volbrugs tiesā liecināja, ka nezinājis, kas aploksnē atradies, taču nojautis, ka tās saturs ir saistīts ar iepriekšējam sarunām. Aploksne domes tualetē ielikta Ančāna žaketes labajā kabatā.

Lasmanis nekad nav pieminējis naudas devējus. Liecinot tiesā, Volbrugs sacīja, ka pieļāvis, ka nauda nāk no paša Lasmaņa.

"Nožēloju to, kas ir noticis," tiesas sēdē sacīja Volbrugs. Viņš ir vienīgais krimināllietā apsūdzētais, kurš atzīst savu vainu kukuļdošanā.

Hlevickis, kurš sākotnēji otrdien tiesas sēdē paziņoja, ka nav gatavs liecināt, atzina, ka nožēlo pirms pāris gadiem notikušo. "Izsaku nožēlu, ka tiku tajā visā ierauts," tiesai sacīja bijušais domes mērs. Viņš neatzīst savu vainu viņam izvirzītajās apsūdzībās, norādot, ka nevienu nav pilnvarojis kādu konkrētu darbību veikšanai.

Bijušais mērs tiesas sēdē noliedza, ka zinājis par naudas došanu Ančānam. Taču vēlāk tādas runas, ka Ančāns kaut ko izdarījis domes gaiteņos klīdušas.

Stāstot par sadarbību ar Milušu, Hlevickis skaidroja, ka uzņēmējs izteicis vēlmi viņu atbalstīt kā nākamo mēru. Tomēr par kaut kādu konkrētu atbalsta veidu vai formu netika runāts.

Liecinot tiesas sēdē Hlevickis sacīja, ka Jūrmalgeitas gadījums "būs mācība pārējiem."

Milušs un Hlevickis tiesai otrdien lūdza dot laiku sagatavoties pratināšanai. Milušs uzsvēra, ka viņam nepieciešamas divas, trīs dienas, lai pārskatītu lietas materiālus un vēl pirms liecību sniegšanas tiesā, apspriestos ar savu advokātu. Hlevickis tiesai sacīja, ka viņam būtu nepieciešama viena diena, lai sagatavotos.

Prokurore Velta Zaļūksne tiesai izteica viedokli, ka abi apsūdzētie apzināti novilcina laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!