Foto: LETA

Prokuratūra Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesai nosūtījusi tā saukto vēja parka attīstītāja "Winergy" krimināllietu par vairāk nekā 15 miljonu eiro izkrāpšanu no AS "Norvik banka", portālu "Delfi" informēja Ģenerālprokuratūra.

Apsūdzība celta par naudas līdzekļu izkrāpšanu, kas izdarīta lielā apmērā, organizētā grupā, kā arī par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā un organizētā grupā. Noziedzīgais nodarījums vērsts uz finanšu līdzekļu iegūšanu trešo personu interesēs.

Pie kriminālatbildības ir sauktas septiņas personas pēc Krimināllikuma 177. panta trešās daļas.

Likums par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz 10 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Savukārt piecas no personas pie atbildības sauktas arī pēc Krimināllikuma 195. panta trešās daļas par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa.

Par to likums kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Aģentūras LETA arhīva informācija liecina, ka savulaik "Winergy" un "Norvik banka" noslēdza aizdevuma līgumus. Pēcāk starp abām pusēm izvērtās konflikts un sākās tiesvedības, taču "Winergy" un "Norvik banka" vienojās par visu strīdu izbeigšanu.

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā 2013. gada 4. novembrī pasludināja "Winergy" maksātnespējas procesu. Uzņēmums paziņoja, ka maksātnespējas process ir loģisks rezultāts amatpersonu bezdarbībai un "Norvik bankas" organizētajai mērķtiecīgajai reiderisma shēmai.

Savukārt "Norvik banka" paziņoja, ka "Winergy" ierosinātā maksātnespēja ir absurda. Tā esot negodprātīga un saskaņota parādnieka un fiktīva kreditora rīcība, lai panāktu maksātnespējas procesa ierosināšanu nolūkā izvairīties no saistību izpildīšanas pret banku.

SIA "Winergy" īpašnieks, Igaunijas pilsonis Indreks Kuivalks starptautiskajā šķīrējtiesā iesniedza prasību pret Latviju, prasot kompensāciju par nodarītajiem zaudējumiem, pārkāpjot Latvijas un Igaunijas valdību noslēgto līgumu par ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību.

"Norvik banka" ir pēc aktīviem astotā lielākā banka Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!