Foto: F64
Viena no Zolitūdes traģēdijā cietušajām pēc jumta nogruvuma gruvešos pavadījusi astoņas stundas, līdz Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) speciālistiem izdevies atbrīvot viņas zem betona plāksnēm iespiestās kājas.

Kā otrdien Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā liecināja cietusī sieviete, traģēdijas vakarā viņa devusies iepirkties uz veikalu. Tā viņa rīkojusies teju katru dienu, jo dzīvo netālu. Todien nekas neesot liecinājis par apdraudējumu un briestošo traģēdiju. Ieejot veikalā, neviens arī viņu nav informējis, ka tajā atrasties ir bīstami vai arī iepriekš skanējusi trauksmes signalizācija.

Tāpat sieviete neesot zinājusi, ka uz veikala ēkas jumta notiek būvniecība.

Sieviete iepirkumu grozā sakrāmējusi nepieciešamās preces un devusies pie kasēm. Brīdī, kad viņa atradusies maksāšanas zonā, iebrucis jums, sievieti aprokot. Pēc tam astoņas stundas viņa nogulējusi zem griestu betona konstrukcijām. Kad glābējiem sievieti izdevies atbrīvot un izglābt, viņa aizvesta uz slimnīcu.

Cietusī tiesā sacīja, ka slimnīcā nogulējusi mēnesi, jo guvusi nopietnu mugurkaula traumu. Savukārt pēc tam viņai piešķirta 2. pakāpes invaliditāte.

Tiesā sieviete pieteica 100 000 eiro morālā kaitējuma kompensāciju un 177 eiro materiālā kaitējuma kompensāciju, ko pārsvarā veido sabojātās drēbes. Par ārstniecības pakalpojumiem samaksājusi valsts, tāpēc šī summa netiek pieteikta kā kompensācija, skaidroja sieviete.

Patlaban zināms, ka cietušajai sievietei būs nepieciešama vēl viena mugurkaula operācija, bet līdz tam viņa turpina ārstēšanās procesu.

Kāda cita traģēdijā par cietušo atzītā sieviete stāstīja, ka strādā lielveikalam iepretī esošajā sporta klubā, tāpēc bieži bijusi “Maxima” apmeklētāja. Tiesā viņa liecināja, ka ap pulksten 17.30 ar draugu devusies uz veikalu iepirkties.

Veikals strādājis ierastajā režīmā. Abi “Maxima” iegājuši septiņas līdz desmit minūtes pirms nogruvuma. Kad sieviete un viņas draugs atradušies salātu nodaļā, atskanējis skaļš troksnis, pazudusi gaisma. Veikalā sākusies panika un skanējuši kliedzieni.

Sieviete liecināja, ka viņa un līdzgājējs ātri sapratuši, ka var iziet caur aizmugurējo ieeju, kur bijusi redzama zaļā izejas zīme. Traģēdijā sieviete miesas bojājumus nav guvusi.

Vaicāta par to, vai, ieejot veikalā, nav manījusi drūzmējošos cilvēku pūli, sieviete atbildēja noliedzoši. Tāpat viņa sacīja, ka signalizācija tobrīd neskanēja.

Prokurors cietušajai taujāja, vai, ņemot vērā, ka viņa strādājusi iepretim “Maxima” veikalam, viņa nevarētu pastāstīt par novērojumiem saistībā ar uz jumta notiekošajiem būvdarbiem, sieviete atbildēja noliedzoši.

Otrdien tiesa nopratināja visus lieciniekus, kas bija ieradušies uz tiesas sēdi, un pasludināja pārtraukumu līdz trešdienas pulksten 10.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!