Foto: Shutterstock
Valsts policija saistībā ar Latvijas Televīzijas raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" eksperimentu - operāciju "Pedofili" sākusi kriminālprocesu saistībā ar ziņām, kas satur informāciju par iespējamu notikušu noziedzīgu nodarījumu, portālu "Delfi" informēja Valsts policijas preses pārstāvis Dairis Anučins.

Jau vēstīts, ka eksperimenta laikā izdevies uziet piecus iespējamos pedofilus. Eksperimenta laikā žurnālisti publicējuši it kā 15 gadus veca puiša sludinājumu, kurā viņš apgalvojis, ka ir bez seksuālās pieredzes, bet vēlas ar to nedaudz nopelnīt. Atsaucība uz sludinājumu bijusi liela un norunāta tikšanās ar pieciem vīriešiem. Žurnālistiem par pārsteigumu pirmo "klientu" aizturēja policija, bet pēc tam raidījums ar likumsargiem strādāja kopā.

Kā informēja Anučins, personas, kuras atsaucās uz piedāvājumu un ieradās pie jaunieša, policijai sniedza paskaidrojumus. Visus aizturētos vīriešus, kuri bija gatavi pirkt seksuālus pakalpojumus no jaunieša, pēc paskaidrojumu saņemšanas policija atbrīvojusi. Policija norāda, ka nav pamata viņu aizturēšanai - jaunietis, kurš piedalījās žurnālistu eksperimentā ir pilngadīgs un līdz ar to šajā gadījumā par pedofiliju nav runas.

Savukārt, lai pārbaudītu paskaidrojumos norādīto, sižetā izskanējušo informāciju un visus citus ar lietu saistītos faktus, Valsts policija ir uzsākusi kriminālprocesu.

Kriminālprocess uzsākts saistībā ar ziņām, kas satur informāciju par iespējamu notikušu noziedzīgu nodarījumu pēc Kriminālprocesa likuma 370. panta 2.daļas, kas noteic, ka procesu var uzsākt arī tad, ja ziņas satur informāciju par iespējamu notikušu noziedzīgu nodarījumu un tās ir iespējams pārbaudīt tikai ar kriminālprocesa līdzekļiem un metodēm. Respektīvi, šī procesa ietvaros policija arī vērtēs iegūto informāciju un to, vai kāds ir pastrādājis noziedzīgu nodarījumu.

Jau vēstīts, ka lielākoties pedofili apzinās, ka Krimināllikumā par stāšanos seksuālās attiecībās ar nepilngadīgo paredzēts sods, taču viņus tas nebiedē un viņi ir gatavi par seksu ar 15 gadus vecu zēnu maksāt līdz pat 40 eiro, iepriekš atklāja Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens".

Kā raidījumam norādīja Valsts Probācijas dienesta vadītājs Mihails Papsujevičs, cīņā ar seksuāliem varmākām "nav burvju nūjiņas vai viena mehānima". Arī nākotnē tāda nebūs, jo, kā skaidroja Probācijas dienesta vadītājs, "visi dzimumnoziedznieki nav vienādi".

Savukārt Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas šefs raidījumā "Aizliegtais paņēmiens" sacīja, ka seksuālos varmākas "neapturēs arī izciestais sods". Viņš norādīja, ka Latvijai nepieciešams mācīties no citu valstu pieredzes. Lai turpmāk izvairītos no recidīva, būtu nepieciešams pastāvīgi moniotrēt seksuālos varmākas pēc to pirmā nozieguma konstatēšanas. Runājot par iespējamiem monitoringa veidiem, Sozinovs norādīja, ka tas var būt GPS ierīču izmantošana, kā arī aproces. Būtībā tie esot "visdažādākie varianti".

Jautāts par, piemēram, radikālākām metodēm, tostarp pedofilu kastrāciju, Sozinovs norādīja, ka ar seksuālajiem varmākām nepieciešams komunicēt, lai saprastu, kā un kur viņus notvert. Taču kastrācija jeb "klaja vardarbība pēc tam izraisīs tikai nākamo vardarbību," norādīja Rīgas Kriminālpolicijas šefs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!