Foto: LETA

Tiesībsargu uzmanības lokā jau ilgāku laiku varētu būt nonākuši pieci Rīgas apgabaltiesas tiesneši, liecina žurnāla "Ir" rīcībā esošā informācija.

Jau ziņots, ka Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers ierosinājis kriminālprocesu par Rīgas apgabaltiesas tiesneses Ivetas Bērziņas iespējamiem likumpārkāpumiem. Taču žurnālam "Ir" Kalnmeiers stingri noliedz, ka šī lieta saistīta ar pērn KNAB rīcībā esošo informāciju. Kalnemeirs nav noliedzis, ka ir organizētas darbības Rīgas apgabaltiesā, bet laikā, kad "tika runāts par bijušās Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāju Sandru Strenci, par Bērziņas lietu vēl nebija zināms". Tāpat Ģenerālprokurors neatklāj, cik lietas pret tiesnešiem pašlaik ir ierosinājis, taču apstiprina, ka tās ir vairākas.

Kā norādījis žurnāls, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), prokuratūra un Augstākā tiesa (AT) ierosinātos kriminālprocesus nekomentē. Oficiāli sniegtā informācija neļauj arī spriest, vai KNAB aizturētā tiesnese Iveta Bērziņa tiek turēta aizdomās saistībā ar kukuļņemšanu tikai uzņēmēja Gulama Gulami interesēs vai arī lietas izmeklētājiem ir zināmi arī citi gadījumi.

Portālā "Pietiek.com" publicētais tiesas lēmums par kratīšanu liecina, ka uzņēmējs Gulami laikā no 2013.gada aprīļa līdz decembrim vairākkārt, iespējams, veicis kukuļdošanu ar mērķi panākt labvēlīgus spriedumus civillietās. Savukārt tagad, kā raksta žurnāls "Ir", runa ir par reiderisma shēmu divu Rīgas viesnīcu – "Royal Square" un "Hotel Garden Palace" – pārņemšanā.

Cīņa notikusi trīs tiesās – Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā pie tiesneša Imanta Dzeņa un Raimonda Bula, bet Jūrmalas tiesā to skatījusi tiesnes Tatjana Bormane, kura septembrī ierosinātā kriminālprocesā turēta aizdomās par krāpšanu. Bet izšķirošo lēmumu Rīgas apgabaltiesā pieņēmusi tiesnese Bērziņa kopā ar tiesnesi Laumu Volbergu un Ligitu Gavari. Vēlāk Gulami interesēm labvēlīgu lēmumu pieņēmis arī tiesnesi Juris Freimanis.

Tāpat žurnāls "Ir" norāda uz to, ka aizdomās turētās tiesnese Bērziņas lietās ar salīdzinoši lielu īpatsvaru nejauši "iekritušas" dažu tiesu izpildītāju lietas. Tāpat arī Rīgas apgabaltiesas tiesnesi Guntai Ozoliņai "nejaušā lietu sadales sistēma izlozējusi virkni lietu, kuras prasītāji ir dažādos veidos saistīti ar maksātnespējas administratoriem un cietiem profesionāļiem Rīgā, Antonijas ielā 7".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!