Tuvojas Jāņi un līdz ar tiem arī tradicionālais brangas ēšanas un atkritumu radīšanas laiks. Latvijas Zaļais punkts atgādina, ka izlietotais pārtikas iepakojums – kartona kārbas, dzērienu plastmasas un stikla pudeles tiks pārstrādātas, ja līgotāji tās sašķiros atbilstošajos atkritumu konteineros. Svētku laikā aktīvi tiek kurināti ugunskuri, un daži līgotāji ir naski izlietotā iepakojuma un sadzīves atkritumu dedzinātāji. Latvijas Zaļais punkts aicina rīkoties atbildīgi un atturēties no jebkādu atkritumu, bet sevišķi plastmasas, dedzināšanas.

Pirmkārt tāpēc, ka dzērienu plastmasas pudelēm un biezajiem plastmasas iepirkumu maisiņiem ir lieliskas pārstrādes iespējas Latvijā – rūpnīcās "PET Baltija" un "Nordic Plast" šie priekšmeti kļūs par jaunu izejvielu un atgriezīsies pie mums jauna iepakojuma veidā, kamēr, sadedzināti ugunskurā - izkūpēs gaisā, turklāt izejvielas jaunu pudeļu un maisiņu gatavošanai būs nepieciešams smelties no ierobežotajiem naftas krājumiem.

Otrkārt tāpēc, ka daudzas no preču iepakošanai izmantotajām plastmasām satur sēru un hloru, tāpēc to degšanas procesā izdalās indīgas vielas - dioksīni. Tie nerada veselības pasliktināšanos tūlītēji, bet uzkrājas organismā un sasniedzot kritisko daudzumu iedarbojas uz cilvēka reproduktīvo un nervu sistēmu. Plastmasas un arī riepu dedzināšanas laikā radušos dūmu tieša ieelpošana var radīt arī akūtus īslaicīgus veselības traucējumus, piemēram – astmas saasināšanos, galvassāpes.

Treškārt tāpēc, ka visas vasaras garumā Rīgā, Tukumā, Talsos, Bauskā, Jelgavā, Siguldā, Liepājā, Jēkabpilī, Gulbenē, Alūksnē un Balvos notiek Zaļā punkta šķirošanas maratons, kura laikā iedzīvotāji aicināti šķirot plastmasu, stiklu un nolietotās elektropreces, ik mēnesi laimējot dāvanu kartes 30 latu vērtībā. Pirmā izloze jau pēc Jāņiem!

Latvijas Orientēšanās federācijas prezidents un Šķirošanas maratona patrons Jānis Lazdāns aicina saskatīt, ka "Latvijas zeme ir kā paradīze – iedzen mietu zemē un tas aug. Vai tā ir arī Āfrikā, Amerikā, Āzijā? Nav! Tāpēc būsim atbildīgi pret to, kas mums ir dots – saudzēsim dabu. Atkritumu šķirošana un nodošana otrreizējai pārstrādei ir viens no veidiem, kā to veikt". Jelgavas Šķirošanas maratona patrons, grupas "Prāta vētra" mūziķis Jānis Jubalts šķirotājiem novēl "neapstāties maratona sākumposmā, bet šķirot un būt atbildīgiem pret vidi vienmēr." Savukārt Vislatvijas talkas organizatore un Rīgas Šķirošanas maratona patronese Vita Jaunzeme uzskata, ka "šķirot atkritumus nozīmē taupīt ilgtermiņā. Labāk to sākt darīt ar šodienu, un šķirošanas akcijas tam ir kā labs pamudinājums. Tad mēs ikviens, galvenokārt paši sev, varēsim pateikt, ka darām kaut mazumiņu, ko uz šo brīdi varu darīt. Galvenais ir sākt un neapstāties."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!