Foto: Publicitātes foto
X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībnieku vidū ir arī latviešu mūzikas dueta "Musiqq" dalībnieks Emīls Balceris.

Dueta sastāvā ir divi liepājnieki - Marats Ogļezņevs un Emīls Balceris. Emīls ir daudzu un dažādu Latvijas un arī starptautisko jauno izpildītāju konkursu laureāts. Īpašu atpazīstamību ieguvis pēc dalības šovā "Latvijas talants 2007" un TV 3 šovā "Koru kari", dziedot Chilli Liepājas sarkanajā korī.

X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos Emīls Balceris dejos Grobiņas jauniešu deju kolektīvā "Spararats" bērnu jaunatnes centra skolotājas Ingas Papirtes vadībā.

Dejo jau no 7. klases, cītīgi ej uz mēģinājumiem - arī šobrīd, kad aktīvi koncertē. Kāpēc, kur slēpjas svētku magnēts un burvība?

Man vienkārši patīk tā lieta, ir ļoti labs kolektīvs, ļoti labi draugi, tur ir gan tusiņi, gan mēģinājumi, gan tā ir papildu fiziskā slodze. Dejas aizrauj un patīk! Reizē tas ir liels hobijs. Un dejo visa mana ģimene!

Vai dziedot palīdz dejotāja prasmes un otrādāk - varbūt dejojot dažreiz arī uzdziedi, dungo līdzi?

Citreiz mēs patiešām dejojam un visu laiku dziedam. Savukārt dziedot tas noder, jo uz skatuves jūtos brīvāk un plastiskāk.

Kā tu pastāstītu ārvalstniekiem - kas ir dziesmu svētku tradīcija? Kas tas ir un kāpēc to labāk vienreiz redzēt nekā septiņas reizes par to dzirdēt?

Īstenībā grūts jautājums. Pirmkārt, tas ir labākais, kas jāredz Latvijā, tā ir kultūra, tradīcijas, kas apliecina mūsu patriotismu.

Vēl vēlējos piebilst, ka šogad svētku laikā man ir personisks īpašs notikums - paliks 18 gadu. Tieši pirmajā dienā, kad mūsu kolektīvs brauc uz Rīgu - 7. jūlijā - man ir dzimšanas diena.

Kā ziņots, X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki notiek Rīgā no 2010. gada 6. līdz 11. jūlijam.

X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus organizē LR Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts izglītības satura centrs. Svētku ģenerālsponsors ir O!Karte, kuras sauklis ir "Kam ir ko teikt!"

Pirmo reizi svētku procesa vēsturē tie ir iekļauti UNESCO svinamo dienu kalendārā 2010. - 2011. gadam, atzīmējot skolu jaunatnes svētku 50. gadadienu un to nozīmi Baltijas dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanā un pārmantošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!