Foto: DELFI
Arī Ķekavas novada pašvaldība vērsusies Administratīvajā apgabaltiesā, lūdzot atcelt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes (SPRK) lēmumu par jaunajiem "Latvenergo" elektroenerģijas tarifiem, portālu "Delfi" informēja pašvaldībā.

Pašvaldība uzskata, ka jaunie elektroenerģijas tarifi tiek nepamatoti palielināti par aptuveni 45% dienā un 24% naktī. "Tas aizskar pašvaldības kā pieteicēja tiesisko paļāvību, kas ievērota, veicot budžeta plānošanu," uzskata domē.

"Saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām" par ielu apgaismojumu atbild pašvaldība, un šīs funkcijas izpilde tiek finansēta no pašvaldības budžeta. Atbilstoši noslēgtajam līgumam Ķekavas novada pašvaldība no "Latvenergo" saņēma elektroenerģiju ielu apgaismojumam saskaņā ar šobrīd spēkā esošo tarifu T–9 par kopējo summu aptuveni 32 144 lati," norāda domē.

Domē uzsver - lai nodrošinātu ielu apgaismojumu pēc tarifu kāpuma, šogad būs nepieciešams ievērojami lielāks finansējums. Ķekavas novada pašvaldībā uzskata, ka pašreizējos ekonomiskos apstākļos pēc tarifu kāpuma tā nevarēs pildīt likumā noteiktās funkcijas. Tāpēc dome uzskata, ir ierobežotās tās tiesiskās intereses, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai pieņemot apstrīdēto lēmumu.

Šādu tarifa pieaugumu pašvaldība nevērtē kā saprātīgu, samērīgu un izlīdzsvarotu no lietotāju interešu viedokļa.

Tāpat pašvaldība uzsver, ka, piemērojot jaunos elektroenerģijas tarifus un dramatiski samazinoties ielu apgaismojumam, pasliktināsies kriminogēnā situācija.

Jau vēstīts, ka "Latvenergo" elektroenerģijas gala tarifs patērētājiem no 1.aprīļa pieaugs vidēji par 21%.

Jaunie tarifi neskars lielu daļu "Latvenergo" klientu - mājsaimniecību, jo tos piemēros klientiem, kas gadā patērē vairāk par 1200 kilovatstundām (kWh). No 1.aprīļa visām mājsaimniecībām par pirmajām 1200 kWh būs jāmaksā līdzšinējais starta tarifs - 0,0825 lati (Ls)/kWh. Savukārt no 1201 kWh tiks piemērots pamata tarifs - 0,1074 Ls/kWh.

Pēdējo reizi elektrības tarifi Latvijā mainījās 2008.gada 1.aprīlī, elektrībai iedzīvotājiem sadārdzinoties par 39,2%, bet uzņēmumiem - vidēji par 36%. Pašreiz iedzīvotājiem elektrības tarifs ir 8,25 santīmi par kilovatstundu. Savukārt juridiskām personām tarifa izmaiņas ir atkarīgas no vairākiem faktoriem - pieslēguma sprieguma pakāpes, izvēlētā tarifa un patēriņa.

Jaunie tarifi tiesā jau ir apstrīdēti un par tiem ierosināta lieta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!