Ķekavas novada domes deputāts Andis Adats izteicis ideju par Baložu pilsētas atdalīšanu no pērn izveidotā Ķekavas novada.

Šāda ideja radusies, sekojot Mērsraga piemēram, kas vēlas atdalīties no Rojas novada, sacīja Adats, kurš iepriekš bija Baložu pašvaldības vadītājs. "Visus interesē ledlauzis Mērsrags un kā tam veiksies," viņš piebilda.

Adats nepretendējot uz galveno lomu šīs idejas attīstībā, jo visu noteikšot paši iedzīvotāji. Tomēr bijušais Baložu mērs pieļauj, ka varētu būt šī procesa koordinētājs.

"Kad Baložu iedzīvotāji pateiks, ka ir gatavi šādam solim, tad arī aktīvi rīkosimies," sacīja Adats, norādot, ka patlaban portālā "www.citakekava.lv" notiekot aptauja par Adata ideju saistībā ar Baložu atdalīšanos no Ķekavas novada.

Kā novēroja LETA, pirmdienas vakarā portālā bija nobalsojuši 180 cilvēki, no kuriem 62% jeb 111 Adata ideju atbalstīja. Savukārt 27% jeb 49 balsotāji norādīja, ka neatbalsta, jo ideja par atdalīšanos esot "Adatas izmisīga cenšanās atgūt varu, jo novada mērogā tas neizdodas".

Nepieciešamību atdalīties no Ķekavas novada Adats skaidroja ar to, ka Baloži arī pirms apvienošanas bija izpildījuši visus priekšnoteikumus, lai varētu palikt neatkarīgi, vien pietrūcis politiskās gribas. Ne Baložu, ne Ķekavas, ne Daugmales pašvaldības nepieņēma lēmumu par kopīga Ķekavas novada izveidi, savukārt Baložu pašvaldība jau iepriekš esot lēmusi, ka jāveido Titurgas novads.

Adats norādīja, ka Baložos dzīvojot ap 6000 nodokļu maksātāju, kuri gadā sagādājot 3-3,5 miljonus latu nodokļu ieņēmumu. Šie iedzīvotāji arī vēloties redzēt, kur aiziet viņu nauda, un būt paši par to atbildīgi.

"Dzīvojot šādā vardarbīgi apvienotā novadā, rodas aizdomu ēnas par budžeta izlietojumu un valda bardaks. Ja kaut kam naudas nepietiek, tad iedzīvotāji grib zināt - kāpēc, un vēlas apzināties, ka darījuši visu iespējamo," sacīja Adats.

"Veidojot lielos novadus, esam par tālu aizgājuši no iedzīvotājiem. Nevajadzētu zaudēt šo saikni," teica deputāts.

Jau ziņots, ka Rojas novada Mērsraga Tautas namā 16.janvārī notika iedzīvotāju sapulce, kurā ar absolūtu balsu vairākumu pieņemta rezolūcija par Mērsraga izstāšanos no Rojas novada. Kopumā sapulcē piedalījās 312 Mērsraga iedzīvotāji, no kuriem 308 pauda atbalstu rezolūcijai par Mērsraga izstāšanos no Rojas novada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!