Foto: DELFI
Trešdien Alojas novada domes sēdē deputāti atbalstīja Staiceles atdalīšanos no Alojas novada. Tika nolemts, ka novads tiks sadalīts pēc pašvaldību vēlēšanām 2013.gadā.

Kā pastāstīja Alojas novada domes priekšsēdētājas vietnieks Jānis Bakmanis (PS), novada domes deputāti jau pirmdien tikās kopīgā sēdē, kad vienprātīgi nolēma, ka Staiceles pilsēta un pagasts no Alojas novada ir jāatdala.

Trešdien novada domes sēdē deputātiem atlika vien balsot par laiku, kad tam būtu jānotiek. Šajā jautājumā deputātu domas atšķīrās - daļa deputātu uzskatīja, ka Staicele jāatdala pēc iespējas ātrāk, bet daļa deputātu - ka novads jāsadala ar 2013.gada pašvaldību vēlēšanām.

Balsojumā tika nolemts, ka novads tiks sadalīts 2013.gadā. Tas nozīmē, ka pašvaldību vēlēšanās tiks vēlēta gan Alojas, gan Staiceles novada dome.

Par šodienas Alojas novada domes sēdē pieņemto lēmumu tiks informēta Saeima, kura vēl lems, kad Staicele atdalāma no Alojas novada teritorijas.

89% Alojas novada iedzīvotāju, kuri piedalījās publiskajā apspriešanā, vēlas Staiceles atdalīšanos. Alojas novadā noslēgusies publiskā apspriešana par Staiceles atdalīšanos no novada un pašvaldība saņēmusi 950 apspriešanas anketas. Viena no anketām ar iesniegumu tika atsaukta, tādēļ pašvaldības komisija vērtēja 949 anketas.

Sabiedriskajā apspriešanā nav piedalījies nepieciešamais iedzīvotāju skaits. Lai uzskatītu, ka apspriešana ir notikusi, pašvaldībai bija jāsaņem apmēram 1400 anketas, kuras būtu iesnieguši vismaz 30% balsstiesīgo iedzīvotāju. Tomēr konsultācijās ar juristiem secināts, ka šis fakts novada domes deputātiem netraucē lemt par novada robežu maiņu.

Publiskā apspriešana Alojas novadā sākās 10.maijā. Pirmajā dienā iedzīvotāju aktivitāte bija zema. Staiceles pilsētas pārvaldē un Alojas novada domes ēkā, kā arī Brīvzemnieku un Braslavas pagastu pārvaldēs netika iesniegta neviena anketa. Viena aizpildīta anketa no rīta tika iesniegta Puikules bibliotēkā.

Jautājums par publisko apspriešanu Alojas novadā jau iepriekš izskatīts novada domes komitejās. Iedzīvotāju aptauja par novada robežu izmaiņu notiks, jo iepriekš novada domē iesniegto iesniegumu parakstījuši vairāk nekā 5% no visiem novada iedzīvotājiem.

Jau ziņots, ka 2.martā Alojas novada dome saņēma novada iedzīvotāju iesniegumu par Staiceles atdalīšanos no Alojas novada. Iesniegumam pievienoti 405 iedzīvotāju paraksti.

Iesniegumā iedzīvotāji lūguši Alojas novada domi organizēt publisko apspriešanu par Staiceles atdalīšanos no novada. Tāpat iesniegumā norādīts, ka Staicele Alojas novadam pievienota piespiedu kārtā un savstarpējie strīdi sākušies jau novada izveidošanas laikā, bet tagad tie turpinās.

Staiceles iedzīvotāji uzskata, ka viņu nepatika pret iekļaušanu Alojas novadā ar laiku nemazināsies. "Vietējie stāsta, ka jau gadu desmitiem un simtiem Staicele nav satikusi ar Aloju. Kaut arī tās ir vienāda lieluma pilsētas, tomēr katra attīstās citādi, un savstarpēji konflikti ir bijuši sen. Jau kopš darbu sāka novads, Staiceles un Alojas deputāti novada domē ir sadalījušies. Nenotiek nekāda attīstība, deputāti arī savā starpā konfliktē," par notikumiem novadā stāsta Staiceles Mūzikas un mākslas skolas direktora vietniece Ārija Daugule.

Alojas novada domes priekšsēdētāja Dace Vilne (TP) uzskata, ka staiceliešiem ir tiesības atdalīties no Alojas novada, ja viņi to uzskata par nepieciešamu un jūtas aizskarti. "Lai kā es iekšēji vēlētos, lai Staicele Alojas novadā paliek, es nevaru pateikt iedzīvotājiem, ka viņiem nav tiesību atdalīties," saka domes priekšsēdētāja.

Iepriekš novada vadība un deputāti tikās arī ar Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) pārstāvjiem. Kā aģentūrai LETA pastāstīja Alojas novada preses sekretāre Ieva Drone, ministrijas pārstāvji mudinājuši runāt ar iedzīvotājiem, skaidrot novada domes darbu. Viņi aicinājuši deputātus ne tikai atbalstīt savu bijušo pašvaldību, bet domāt par visa novada attīstību kopumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!