Foto: DELFI
Strenču novada dome ir saņēmusi Sedas pilsētas iedzīvotāju vēstuli "Par Sedas pilsētas atdalīšanos no Strenču novada", vēsta "ZIemeļlatvija".

Vēstuli izskatīt paredzēts trešdien kārtējā domes sēdē. Domes deputāte Jekaterina Osipova laikrakstam pastāstījusi, ka šo vēstuli ir parakstījuši vairāk nekā 300 iedzīvotāju.

Jautāta, vai viņai ir kādas vīzijas par pilsētas nākotni atdalīšanās gadījumā, deputāte atbildējusi, ka par to vēl pāragri runāt, jo process ir ilgs. Arī otra deputāte no Sedas Jekaterina Jeremejeva piekritusi, ka atdalīšanās process nav vienkāršs, taču šī ideja ir likumsakarīga, garākas apspriešanas un izrunāšanas vērta.

Strenču novada mājas lapa internetā liecina, ka tagad Sedā mitinās aptuveni 1700 iedzīvotāju, no tiem nepilna puse ir Latvijas pilsoņi. Iedzīvotāju skaitam ir tendence samazināties. Trešā daļa iedzīvotāju ir pensionāri. Visvairāk Sedas pilsētā dzīvo krievu (64%), latviešu Sedā ir tikai 17%. Kopumā Sedā dzīvo 16 dažādu tautību pārstāvji - baltkrievi, poļi, igauņi, lietuvieši, marieši, gruzīni u.c.
Sedas pilsēta atrodas Latvijas Ziemeļaustrumu daļā, piecu kilometru attālumā no Strenčiem, 27 kilometru attālumā no Valkas.

Jau vēstīts, ka pērn septembrī ar Saeimas likumu sadalīts Rojas novads, no kura atdalījās Mērsrags, ņemot vērā mērsradznieku neapmierinātību ar novadu reformu un vietējā tautas nobalsošanā izteikto vēlmi atdalīties. Lai arī sabiedriskā apspriešana tika atzīta par nenotikušu, jo tajā piedalījās mazāk kā 30% Rojas novada iedzīvotāju, tomēr lielākā daļa mērsradznieku tajā pauda vēlmi atdalīties no jaunizveidotā novada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!