Foto: LETA
Piektdien plkst. 13.00 tiks atklāta Madonas glābējsilīte. Tā būs sestā īpašā vieta Latvijā, kas radīta kā traģiska nozieguma profilakses projekts. glābējsilīte Madonas slimnīcā atradīsies īpašā "Baby Box" mājiņā, informēja projekta īstenotāji.

Glābējsilītes ieviešanu Madonā pilnībā finansē Pētera Avena Labdarības fonds "Paaudze". Īpašās "Baby Box" mājiņas izveide fondam izmaksāja gandrīz 14 000 latu. Katras glābējsilītes izmaksas atšķiras nepieciešamo remontdarbu dēļ. Madonas gadījumā bija jāizremontē un jāaprīko ar visu nepieciešamo neliela mājiņa blakus slimnīcai. Madona ir pirmā vieta Latvijā, kur glābējsilīte atrodas ārpus slimnīcas telpām.

Igors Bass, Pētera Avena Labdarības fonda "Paaudze" direktors: "Šāda īpaša vieta bērna dzīvībai nedrīkst tikt ieviesta tikai tāpēc, ka izdzisusi kāda negribēta mazuļa dzīvība. Miris mazulis nav signāls "Baby Box" nepieciešamībai. Ikviena bērniņa dzīvība ir svarīga, tāpēc sargājama visiem iespējamiem līdzekļiem – arī ar glābējsilītes palīdzību."

Madonas glābējsilītes atklāšana sāksies ar projekta patroneses operdziedātājas Evitas Zālītes īpašo muzikālo vēstījumu, projekta vadītājas Latvijā Lauras Zvirbules atskatu uz Madonas glābējsilītes tapšanas procesu un Veselības ministrijas parlamentārās sekretāres Lienes Cipules uzrunu. Atklāšanā piedalīsies pašvaldības un slimnīcas vadība un projektā iesaistīto institūciju pārstāvji.

Madonas glābējsilīte ir sestā vieta bērna dzīvībai Latvijā. Līdz šim "Baby Box" darbojas Rīgā, Liepājā, Daugavpilī, Ventspilī un Rēzeknē. Kopā atstāti 19 mazuļi, no kuriem lielākā daļa jau ir oficiāli adoptēti, pārējie atrodas pirmsadopcijas aprūpē pie jaunajiem vecākiem. 2012. gada beigās vai 2013. gadā sākumā glābējsilīti plānots atklāt arī Valmierā.

Projekta mērķis ir ne tikai pasargāt jaundzimušos, kuru bioloģiskie vecāki ir gatavi pret savu bērnu pastrādāt noziegumu, bet arī rosināt diskusiju sabiedrībā par ģimenes plānošanas nozīmi un bērna dzīvības vērtību. Papildus projekts Latvijā rada palīdzības tīklu, lai spētu nodrošināt gan psiholoģisku, gan praktisku palīdzību tiem, kuri dažādu apstākļu dēļ apsver domu par savu bērnu pamešanu.

Pēc ievietošanas "Baby Box" mazulis iegūst atradeņa statusu, kas ļauj uzsākt tūlītēju adopcijas procesu. Pie jaunajiem vecākiem bērniņš nonāk jau 10 darba dienu laikā. Latvijā uz zīdaiņu adopciju gaida apmēram 40 ģimenes. Bērna bioloģiskie vecāki 6 mēnešu laikā pēc mazuļa ievietošanas "Baby Box" var vērsties bāriņtiesā un izteikt vēlmi atgūt mazuli. Bāriņtiesa, izvērtējot bērna atstāšanas iemeslus un bioloģisko vecāku psihisko veselību, lems, vai cilvēki, kuri atteicās no sava bērna, būs spējīgi viņu audzināt un vai tas ir bērna interesēs – atgriezties pie bioloģiskajiem vecākiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!