Foto: DELFI Aculiecinieks
Lielupes ūdens līmenis Jelgavā pēcpusdienā sasniedzis 311 centimetrus, kas tiek uzskatīts par trešās pakāpes plūdu risku, informē Jelgavas domes uzņēmums "Pilsētsaimniecība".

Uzņēmums norāda, ka šāda situācija pēc statistikas datiem pilsētā atkārtojas reizi 10 gados vai retāk.

Savukārt Svētes upes līmenis Ūziņos ir sasniedzis 297 centimetrus.

Jelgavā applūdušas un slēgtas daudzas ielas - Būriņu ceļš, Bāra ceļš, Vītolu ceļš, Pogu lauku ceļš (aiz Lakstīgalas ielas), Pasta sala, Zanderu ceļš, Sniega iela un tās pieguļošās ielas, Lediņu ceļš, Kārniņu ceļš, Upes iela, 6.līnija, Pils iela, Staļģenes iela, Straumes iela, Romas iela no Gatves ielas, Uzvaras iela, Lielās ielas gājēju tunelis pie Pasta salas, Slokas iela.

Slēgts arī Uzvaras parks. Kalnciema ceļa un Slokas ielas caurtekas ir nosprostotas, lai Lielupes palūdeņi nenopludinātu pieguļošos rajonus.

Sabiedriskā transporta kustība applūdušos un slēgtos ielu posmos ir ierobežota.

Jelgavas civilās aizsardzības apvienotās komisijas ārkārtas sēdē trešdien atzīts, ka situācija Jelgavas pilsētā, Jelgavas novadā un Ozolnieku novadā ir vērtējama kā nopietna, informē Jelgavas dome.

Komisijas sēdē nolemts brīdināt pilsētas skolas, bērnudārzus, sociālās aprūpes centru, cietumu par iespējamiem plūdu draudiem. Īpaši situācija tiks kontrolēta Jelgavas Valsts ģimnāzijas apkaimē. Operatīvo dienestu pārstāvji brīdinās arī iedzīvotājus, kas dzīvo 1., 2., 3., 4., 5., līnijās.

Dome norāda, ka Lielupes ūdens līmenis Jelgavā kopš otrdienas ir cēlies par 25 centimetriem un tuvojas trīs metru atzīmei virs jūras līmeņa. Kalnciemā ūdens līmenis cēlies par 21 centimetru un no rīta bija 203 centimetri. Savukārt Staļģenē līmenis ir nedaudz krities - 486 centimetri, kas ir par četriem centimetriem mazāk nekā otrdien.

Jaunākā informācija liecina, ka ledus pašlaik sablīvējies pie Vircavas ietekas iepretim Upes ielai, kas ir applūdusi. Pie Lielupes tilta Jelgavā ledus ir bez kustības.

Civilās aizsardzības komisija, izvērtējot situāciju, secināja, ka Lielupē būtu nepieciešams spridzināt ledu, taču spridzināšana jāveic pie upes ietekas jūrā, lai atbrīvotu ceļu ledum. Ledus spridzināšana augštecē varētu izraisīt neprognozējamas sekas.

Tomēr Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks Aldis Lieljuksis "Zemgales Ziņām" sacījis, ka pagaidām ledus spridzināšana nav risinājums. Upes ieteku jūrā otrdien esot attīrījis ledlauzis, tāpēc ietekā vairs neesot, ko spridzināt, savukārt ledus biezuma dēļ joprojām neveiksmīgi ir mēģinājumi lauzt ledu tālāk Lielupē caur Buļļupi.

"Ledus ir pārāk biezs, un ledlauzis netiek tālāk. Turklāt šī biezā ledus sega, ko nepieciešams salauzt, ir deviņu kilometru garumā, kur upes krastos jau ir dzīvojamās mājas - tik garā posmā spridzināšana pagaidām šķiet bezcerīga un tā arī apdraudētu apkārtējās mājas," skaidrojis Lieljuksis.

"Zemgales ziņas" informē, ka Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs brīdinājis - pēc novērojumiem un prognozēm, Lielupes ūdens līmenis pie Jelgavas vēl var celties, sasniedzot 340 centimetrus virs jūras līmeņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!