Turpmākos divus mēnešus Gaismas ielas teritorijā Pārlielupē noteikta karantīna un pastiprināti tiks izķerti un izolēti klaiņojoši suņi un kaķi. Tā pašvaldības aģentūra «Pilsētsaimniecība» nolēmusi rīkoties, jo Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Nacionālās diagnostikas centrs 1.jūnijā konstatējis trakumsērgu Gaismas ielā 21 atrastam suņa līķim.

«Pilsētsaimniecība» informē, ka PVD par trakumsērgas skartu punktu ir noteicis Gaismas ielu 21, savukārt par trakumsērgas apdraudētu teritoriju - pilsētas daļu starp Loka maģistrāli, Kalnciema ceļu, Bērzu ceļu un Veco ceļu. Tā kā trakumsērga ir nāvējoša slimība, saslimšana ar šo kaiti vienmēr beidzas letāli, ja laikus nav veikta vakcinācija, skaidro aģentūra. Vienīgā iespēja no tās izvairīties ir laikus katru gadu vakcinēt mājdzīvniekus.

Pilsētā bieži ieklīst nevakcinēti dzīvnieki, kuri var apdraudēt mājas mīluļu un paša saimnieka veselību. «Pilsētsaimniecība» mājdzīvnieku turētājiem atgādina, ka visiem suņiem un kaķiem jābūt reģistrētiem un potētiem pret trakumsērgu.

Trakumsērga ir viena no bīstamākajām infekcijas slimībām, kas apdraud gan cilvēku, gan dzīvnieku veselību un dzīvību. Dzīvniekiem trakumsērga izpaužas ar smagiem nervu sistēmas darbības traucējumiem - paaugstinātu uzbudināmību, baiļu zudumu, tieksmi uzbrukt un iekost citiem dzīvniekiem vai cilvēkiem, bet beidzas ar paralīzi un nāvi.

Slimības ierosinātājs ir vīruss, kas atrodas slima vai inficēta dzīvnieka organismā un kas izdalās galvenokārt ar siekalām, ar kurām var inficēties dzīvnieki un cilvēki, ja tos sakož, apsiekalo vai tie saskaras ar priekšmetiem, kas svaigi aptraipīti ar slimu dzīvnieku siekalām.

Trakumsērgas inkubācijas periods ir no 14 dienām līdz sešiem mēnešiem un ilgāk. Ar trakumsērgu inficēts dzīvnieks vīrusu ar siekalām var izdalīt jau 15 dienas pirms klīnisko pazīmju parādīšanās, tāpēc inficēto dzīvnieku kodumi šajā periodā ir ļoti bīstami.

Galvenie trakumsērgas izplatītāji dabā ir lapsas un jenotsuņi, retāk - āpši, caunas, vilki, lūši. Slimiem savvaļas dzīvniekiem kontaktējoties ar mājdzīvniekiem, arī cilvēku mīluļi inficējas un saslimst ar trakumsērgu, kā arī tiek apdraudēta cilvēku veselība un dzīvība. No mājdzīvniekiem visvairāk saslimst suņi un kaķi.

Visi ar trakumsērgu saslimušie suņi un kaķi nav bijuši vakcinēti pret trakumsērgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!