Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Māris Kučinskis (TP) paziņoja, ka nav likumiska pamata Jūrmalas domes atlaišanai.
Ministrs pauda viedokli, ka pamats domes atlaišanai varētu rasties, ja "tiks nolikts malā Jūrmalas attīstības plāns", jo pašreizējais pilsētas attīstības plāns ir spēkā tikai līdz šā gada beigām. Jau apmēram 20 būvniecības ieceres Jūrmalā esot apturētas līdz jaunā attīstības plāna pieņemšanai.

Kučinskis pastāstīja, ka tikšanās laikā Jūrmalas mērs Raimonds Munkevics ("Jūrmala - mūsu mājas") un vicemērs Dainis Urbanovičs (LSDSP) solījuši, ka jaunais Jūrmalas attīstības plāns tiks pilnveidots laicīgi un ņemot vērā visus izteiktos iebildumus. Abi Jūrmalas domes vadītāji arī solījuši, ka domes darbībā tiks stingri ievērotas likumu prasības.

Turklāt katrā Jūrmalas domes sēdē piedaloties kāds Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) ierēdnis, kurš sekojot lēmumu pieņemšanas gaitai un izvērtējot pieņemto lēmumu atbilstību likumu prasībām.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Staņislavs Šķesters (ZZS) atgādināja, ka nevienā likumā nav noteikts, cik ilgi pašvaldība var dzīvot bez likuma noteiktajā kārtībā apstiprināta attīstības plāna, kā arī nav noteikts, ka attīstības plāna neesamība var kalpot par iemeslu domes atlaišanai.

Savukārt Kučinskis uzskata, ka nākamajai Saeimai būtu jāizstrādā un jāpieņem jauns Teritoriālās plānošanas likums. Pašreizējais likums, kas tapa 90.gadu vidū, kad nebija plašas celtniecības, ir iznācis "samocīts un grūti saprotams".

Partija "Mūsu zeme" trešdien nosūtīja paziņojumu Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai, Saeimas priekšsēdētājai Ingrīdai Ūdrei (ZZS), kā arī Ministru prezidentam Aigaram Kalvītim (TP) un aicina nākt klajā ar ierosinājumu rīkot pirmstermiņa Jūrmalas pašvaldības vēlēšanas, informēja partijas priekšsēdētājs, Jūrmalas domes deputāts Ilmārs Ančāns.

Notikumi Jūrmalā liecinot, ka lēmumu pieņemšanā domes deputātus ietekmē "dažādi spēki, kas vadās nevis no pilsētas iedzīvotāju vajadzībām, bet dažādu grupējumu ekonomiskajām interesēm".

Partijas valde uzskata, ka vilcināšanās ierosināt Jūrmalas pašvaldības pirmstermiņa vēlēšanas liecinātu par atbalstu "krimināli ekonomisko grupējumu interesēm".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!