Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvijā par izmirušiem var uzskatīt 482 ciemus – vietas, kurās neatrodas neviena ēka un nedzīvo neviens iedzīvotājs, informēja Valsts zemes dienestā (VZD).

Šādi ciemi atklāti VZD kvalitātes procedūru ietvaros veiktajā datu atlasē no Valsts adrešu reģistra par tiem ciemiem, kuros nav reģistrēta neviena ēka, līdz ar to nav arī neviena iedzīvotāja. Visvairāk šādas vietas atrodas Latgalē.

VZD norādīja, ka lielākajā daļā šo ciemu ēkas nekad nav reģistrētas, līdz ar to šie ciemi eksistējuši vien uz papīra.

Zemes dienests atgādināja, ka šādu ciemu eksistence ir pretrunā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, kas noteic, ka ciema statusu var piešķirt tādai novada teritorijas daļai, kurā ir vai tiek plānota koncentrēta apbūve, pastāvīgi dzīvo cilvēki un ir izveidota attiecīga infrastruktūra.

Līdz ar to VZD ir lūdzis pašvaldībām šos ciemus likvidēt vai arī, konstatējot šo ciemu teritorijās ēkas, tām apstiprināt adreses.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā Daugavpils novada dome pieņēma lēmumu atņemt ciema statusu Degļiem, kas atrodas Višķu pagastā. Šāds lēmums pieņemts, jo Degļos kopš 2009.gada nedzīvo neviens iedzīvotājs un tajā neatrodoties arī neviena ēka.

Daugavpils novadā par izmirušiem var uzskatīt 43 ciemus.

Visvairāk izmirušu ciemu Daugavpils novadā esot Tabores pagastā, kuras apkārtnē atrodoties 12 izmiruši ciemi, savukārt Demenes pagastā – 11, bet Ambeļu pagastā – astoņi izmiruši ciemi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!