Foto: DELFI

Līgatnes lācene Made, kas svētdien vakarā izlauzās no sava iežogojuma, otrdien vakarā nošauta Līgatnes novada iedzīvotāju drošības dēļ, apstiprināja Līgatnes novada domes priekšsēdētājs Ainārs Šteins.

"Diemžēl, tā ir taisnība. (..) Mēs visi līgatnieši ļoti pārdzīvojam," sacīja Šteins.

Līgatnes dabas taku vadītājs Jānis Andrušaitis paziņojumā presei norāda, ka pēc Mades meklēšanas pūliņiem otrdien tapis skaidrs - pielabināšanās un ieēdināšana nelīdzēs un lācene nedomā pakļauties un doties atpakaļ uz nožogojumu. Made devās atpakaļ mežā, taču tā kā lāceni nav bijis iespējams arī iemidzināt, savukārt viņas izturēšanās liecinājusi par nervozitāti, Līgatnes novada iedzīvotāju drošības dēļ pieņemts lēmums lāceni nošaut.

"Lai veiktu šāvienus ar miega ampulām šāvējam ir jāatrodas vismaz 10 metru attālumā no dzīvnieka. To, ka iemidzināšana nav iespējama, un Mades rīcība var radīt reālu apdraudējumu Līgatnes novada iedzīvotājiem, pēc lācenes satrauktās un nervozās izturēšanās, secināja gan vetārsts, gan pārējie speciālisti," uzsvēra Andrušaitis.

"Ņemot vērā arī riskus, ko rada pakāpeniskā miega zāļu iedarbība un neprognozējamā dzīvnieka rīcība pēc šāviena, nopietni izvērtējot situāciju un konsultējoties ar speciālistiem, tika pieņemts lēmums lāceni likvidēt," norādīja dabas taku pētnieks.

Teritoriju, kurā atradās Made, ielenca mednieki un pēc stundu ilgiem meklējumiem bēgle tika atrasta citā mājā apdraudot mājdzīvniekus un cilvēkus.

"Sajūtot mednieku tuvošanos, lācene metās bēgt, kas nozīmēja, ka viņa var nozust atkal. Tā kā tuvojās tumsa, tas bija risks lāceni aizbiedēt tālāk un atkal pazaudēt pēdas. Tad viņa tika nošauta," sacīts paziņojumā presei.

Foto:Lāči Līgatnes dabas parkā

Līgatnes dabas taku lācene Made svētdien vakarā jau otro reizi gada laikā izkļuva no iežogojuma, izrokoties tam pa apakšu. Dzīvnieka pievilināšanai atkal izlikti kārumi.

Tieši ar pārtiku lācene tika atvilināta atpakaļ arī pērnā gada augustā. Made izmuka 2011.gada 17.augustā. Lācenes pēdas izdevās sadzīt nākamās dienas vakarā, kad viņa tika pamanīta pie kādas privātmājas, kur mielojās ar āboliem. Lācenei tika iešauta miegazāļu deva, bet tas nelīdzēja, un dzīvnieks neaizmiga. Lāci atpakaļ uz voljeru izdevās atvilināt zvērkopei Velgai Vītolai, liekot lietā kārumus.

Līgatnes dabas takās ir divi voljeri, kuros dzīvo lāči ‒ Mikus, Puika un Made, bet atsevišķā voljerā mitinās Ilzīte.

Līgatnes dabas taku darbinieki ir veikuši abu lāču puiku Mika un Puikas iežogojuma remontu un pastāvīgi pārbauda iežogojumu un novēro lāču uzvedību, kuri šobrīd neizrāda interesi tuvoties žogam vai atkārtot Mades gaitas.

Jau pāris gadus Gaujas nacionālā parka fonda valde un Līgatnes dabas taku darbinieki cenšas rast iespēju izbūvēt jaunu lāču iežogojumu lācenei Ilzītei, lai pārējos lāčus ievietotu izturīgajā Ilzītes iežogojumā. Tas kļuvis iespējams tikai šī gada marta beigās, jaunā iežogojuma būvniecības priekšdarbi jau ir uzsākti. Paredzams, ka jaunā iežogojuma būvniecība tiks pabeigta līdz gada beigām.

Līgatnes dabas takas apmeklētājiem joprojām ir slēgtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!