Pirmdien vēlā pēcpusdienā noslēdzās protesti Bauskā, taču iedzīvotāji atkal sola iziet ielās ceturtdien, kad Bausku sola apmeklēt veselības ministre Baiba Rozentāle, ziņo Latvijas Radio.

Foto galerija

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka vairāki simti baušķenieku pirmdien, protestējot pret Bauskas slimnīcas reorganizāciju, sākotnēji bloķēja tiltu pār Mēmeli, bet vēlāk arī Mūsas tiltu. Kā vēsta laikraksts "Bauskas Dzīve", uz tiltiem pulcējās ap 400 iedzīvotāju.

Lai atjaunotu satiksmi pār tiltiem, pēcpusdienā Bauskā ieradās policijas specvienības. Kā ziņo policija, nemieros nav cietušo, savukārt vairāki cilvēki aizturēti, lai sniegtu paskaidrojumus, kā arī par atrašanos alkohola reibumā.

Kā informē "Bauskas Dzīve", piketā piedalījās vietējie novada uzņēmēji – Valdis Vilks, Rolands Vinogradovs, Jānis Seržāns apliecināja, ka viņi akcijā piedalās ne tikai tāpēc, ka nevar samierināties ar Bauskas slimnīcas reorganizāciju. Ierobežotā iespēja saņemt medicīnisko palīdzību apdraud ikvienu. Taču uzņēmēji protestē arī pret citām valstī notiekošajām nejēdzībām, arī pret attieksmi pret mazajiem un vidējiem uzņēmējiem.

Rolands Vinogradovs atzīst, ka tilta bloķēšana nav labākā ideja protestam. Tomēr tas parāda gan cilvēku izmisumu, gan spēju organizēties protestam, lai paustu savu neapmierinātību. Valdis Vilks: "Jāatgādina, ka vēl esam dzīvi. Vai tādi būsim, kamēr aizvedīs līdz Jelgavas slimnīcai?"

Baušķeniece Ineta Pilverte vēl pirms neilga laika bija kultūras valsts inspektore un mūzikas skolas pedagoģe. Tagad bezdarbniece. Divu bērnu māte, arī vecmāmiņa nevar noslēpt asaras: "Kā var slēgt slimnīcu? Jebkurā brīdī jebkurš no mums var būt atkarīgs no mediķiem" Viņai līdzās Māra Audzeviča, kora "Dzīle" diriģente, mūzikas pedagoģe ar augstāko izglītību. "Nu jau gadu Īrijā strādāju par apkopēju. Tas kā valdošie izrīkojas ar cilvēkiem Latvijā ir ārprāts, tāpēc pašlaik esmu laimīga nebūt dzimtenē. Par trim stundām darba Īrijā saņemu tikpat, cik šeit strādājot divas slodzes kā skolotāja. Un jūtos labi," saka Māra.

Uz Mēmeles tilta sastaptā vecmāte Ausma Zunde atzīst, ka grūti valdīt asaras. Viņai 31. augusts ir pēdējā darbdiena Bauskas slimnīcā, jo dzemdību nodaļa ir slēgta. "Pirms dažiem gadiem jau biju atradusi izdevību braukt strādāt citā valstī. Toreiz pārdomāju, nevarēju iedomāties, ka nonāksim līdz šādam izmisumam." Protestētāju pūlī ir baušķeniece Inese Kose, kurai kuru katru dienu ir jādzemdē. "Man pirmais bērniņš piedzima Bauskas slimnīcā. Negribu braukt dzemdēt uz Jelgavu, tas ir absurds, mums ir tik laba dzemdību nodaļa, dakterītes, māsiņas," saka Inese.

Notikuma vietā par kārtību un drošību gādāja policisti. Cauri pūlim spraucās Dzintars Lenbergs, Bauskas rajona policijas pārvaldes priekšnieks. Uz jautājumu, vai viņš ieradies izdzenāt protestētājus, amatpersona atbildēja, ka negrasās to darīt. Apkārtējie viņa vārdiem aplaudēja.

Pie protestētājiem ieradās arī Bauskas novada Domes priekšsēdētājs Valdis Veips. Viņš skaidroja, ka pašvaldība ar lūgumu rast līdzekļus Bauskas slimnīcas darbības saglabāšanā ir rakstiski vērsusies Ministru kabinetā, Veselības ministrijā, valsts Prezidenta kancelejā. Taču pagaidām nav rasts risinājums, pat tam, lai Bauskas slimnīcā pēc 1. septembra varētu saņemt neatliekamo palīdzību. Valdis Veips protesta akcijas vietā ar cilvēkiem runāja pāris stundu. Tā viņam bija karstākā tikšanās ar vēlētājiem pēdējo gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!