Foto: PantherMedia/Scanpix
Viļakas centrā, Viļakas novada bibliotēkas tuvumā, SIA "Alūksnes Energoceltnieks" darbinieki, veicot zemes darbus, vairākās vietās uzdūrušies pagaidām nenoteiktiem, iespējams, vēsturiskiem apbedījumiem.

Kā informēja Viļakas novada bibliotēkas informācijas speciālists Vilis Bukšs, otrdien cilvēku mirstīgajām atliekām, kas ir pietiekami labā stāvoklī, strādnieki uzdūrušies trijās vietās. Trešdien šādu vietu skaits pieaudzis līdz sešām.

Pateicoties darbu veicējiem, kas kā profesionāli arheologi uzmanīgi ar suku noņēmuši smilšu slānīti un atrakuši mirstīgo atlieku fragmentus, vēsturisks apbedījums nav ticis izpostīts, bet gan rūpīgi atrakts un paglābts.

Pēc vienas no versijām, atrastās cilvēku mirstīgās atliekas varētu būt no Otrā pasaules kara laikiem. Sevišķi ticamu šo versiju dara fakts, ka netālu no uzietajām apbedījumu vietām kādreiz atradās siera un piena noliktavas. Kara laikā šos pagrabus saviem mērķiem izmantoja gan nacisti, gan čekisti, sacīja Bukšs.

To, ka apbedītie cilvēki ir gājuši bojā vardarbīgā nāvē, atklāj galvaskausi, kam pakauša daļā konstatētas šautas brūces.

Precīzi noteikt, kas ir šie apbedītie, mēģinās noteikt eksperti. Apstākļu noskaidrošanā iesaistījusies arī Valsts policija, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija un Viļakas novada pašvaldība.

Domājams, ka uzietās apbedījuma vietas šajā apkārtnē nav vienīgās, tādēļ par turpmāko rīcību būs jālemj pašvaldībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!