Foto: LETA

Eiropā rit karš. Mēs redzam kā Putina režīms, pārkāpjot atomieroču līgumu, iekaro Krimu. Redzam kaujas Ukrainas austrumos ar šāvieniem un mirušajiem. Redzam, kā starptautiskie teroristi sagrābj par ķīlniekiem iestādes. Redzam kā teroristus kaujās piesedz "zaļie cilvēciņi" – Krievijas armija, pārkāpjot starptautiskās tiesības, karo bez mundieriem. Redzam, kā ukraiņi aizturējuši izlūkdienesta virsniekus, kā Kramatorskā teroristus atbalsta bruņutehnika ar Krievijas karogiem! Redzam, kā diversanti ar Krievijas karogu un ģerboni izplata antisemītiskas skrejlapas. Ukrainas valdība uzstāj, lai Krievija pārtrauc atbalstīt teroristus. Pols Goubls vēl 2014. gada 12. janvārī analizē Oksfordas pētnieka Vladimira Paštukova ierosmi Novaya Gazeta par "maigo fašismu" Krievijā.

Svarīgi, lai arī simbolu līmenī ik pilsonis neizrādītu sadarbību ar valsti, kas ir agresors, veic kara noziegumus, atbalsta starptautisko terorismu. Aktrise Guna Zariņa kā apzinīga pilsone atcēla izrādes Krievijā. Šim patriotisma piemēram jāseko.

Kara laikā nesaprotamas ir 18.-19.aprīļa "draudzības spēles" ar Krievijas izlasi. Draudzība ar terorisma balstītājvalsti, kas ar totalitāru informatīvā kara ideoloģiju grib pakļaut arī mūs? Valstvienība ir valsts. Tā spēlē ar agresora divgalvu ērgli un krāsām, kas ir okupantiem Krimā, teroristiem Donbasā. Normāli Krievijas izlasei būtu persona non grata statuss, bet hokejisti (līdzīgi kā Guna Zariņa) neizietu uz ledus. Frāzes, ka sports ir nesaistīts ar politiku ir klajš ūdens uz Putina dzirnavām. Otrajā pasaules karā Olimpiādes nebija, Afganistānas kara dēļ ASV boikotēja spēles Maskavā. Edvards Lūkass skaidro: Putins domā, ka Rietumi ir par vāju atklātai atziņai, ka Krievija ir ienaidnieks.

Ikviens pilsonis, kas apmeklē šādu "draudzības" spēli neviļus palīdz Putinam uzturēt mītu, ka stāvoklis Krievijā ir normāls. Krievijas ļaudis, redzot latviešu līdzjutējus, Latvijas karogus tribīnēs, saprot - viss taču kārtībā, „Pribaļtika ar mums", latvieši no Putina režīma nenovēršas, vēl spēlīti uzspēlē. Turklāt PSRS Staļina himna ir aizliegta; nav saprotams kā latvieši drīkst godināt Aleksandrova "Sol-do. Sol-la-sī, mi-mi" melodiju, kas vadīja okupantu 1944. gada izlaupīšanas Rīgā, 1949. gada izsūtīšanas, daudzas citas nelietības un necilvēcības.

Kā teica aktieris Nikolajs Ozerovs: tāds hokejs mums nav vajadzīgs! Pat neuzsverot ticīgu cilvēku reliģisko jūtu aizskaršanu Lielajā Piektdienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!