Foto: LETA

Pieminot Černobiļas AES avārijas 30.gadadienu, šodien Iekšlietu ministrijā pirmajiem 125 avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem tika pasniegta īpaši izveidota piemiņas zīme.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V), uzrunājot pasākuma dalībniekus, norādīja, ka, pieminot avārijas 30.gadadienu, avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem Latvijas valsts ir izveidojusi īpašu Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas piemiņas zīmi. Kā goda un cieņas apliecinājumu ministrs šodien tās pasniedza pirmajiem 125 Černobiļas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem un viņu tuviniekiem. Pēc tam pakāpeniski trīs gadu laikā svinīgos apstākļos dažādās Latvijas pašvaldībās piemiņas zīmes tiks pasniegtas pārējiem dalībniekiem.

"Pirms 30 gadiem, kad bija karsta un saulaina brīvdiena, nekas neliecināja par to traģēdiju, kas skars tik daudzu cilvēku dzīves un likteņus vēl gadu desmitus pēc tam. Simtiem tūkstošu cilvēku no daudzām pasaules valstīm, tai skaitā vairāk nekā 6 000 cilvēku no Latvijas, kuri piedalījās Černobiļas ugunsgrēka un seku likvidēšanā, saņēma lielu radiācijas devu, kas izmainīja viņu un viņu tuvāko dzīves un likteņus. Mēs nekad nevarēsim precīzi pateikt Černobiļas katastrofas upuru skaitu, jo nav zināms, kādu kaitējumu ir izdarījis apstarojums," uzsvēra ministrs.

Ministrs apliecināja, ka Latvija neaizmirsīs to cilvēku vārdus, kas pirms 30 gadiem glāba pasauli. "Noslēgumā vēlos izteikt ticību un cerību tam, ka jaunais sarkofāgs, kas pašlaik tiek būvēts, tiks uzstādīts saskaņā ar laika grafiku un būs drošības garants ne tikai Černobiļas apkārtnei, bet visai pasaulei," norādīja Kozlovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!