Foto: Saeimas administrācija

12.Saeimas pirmā sēde notiks 4.novembrī un to līdz parlamenta jaunā sasaukuma priekšsēdētāja ievēlēšanai vadīs 11.Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V), informēja Saeimas Preses dienestā.

Saskaņā ar Satversmi jaunievēlētā Saeima uz pirmo sēdi sanāks novembra pirmajā otrdienā. Sēdes sākumā jaunievēlēto parlamentu tradicionāli uzrunā Valsts prezidents.

Jaunievēlētā Saeima pirmajā sēdē no sava vidus ievēlēs balsu skaitītājus, kā arī pagaidu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisiju. Tās locekļi komisijas sēdē pārbaudīs vēlēšanu materiālus un sūdzības par vēlēšanām, ja tādas iesniegtas Centrālajā vēlēšanu komisijā. Komisijai būs jāsagatavo ziņojums Saeimai par deputātu pilnvaru apstiprināšanu.

Saeimas locekļa pilnvaras iegūst 12.Saeimā ievēlēta persona, ja tā Saeimas sēdē dod šādu svinīgo solījumu: "Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru (svinīgi solu) būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus." Katram jaunievēlētajam deputātam solījums jāapliecina ar savu parakstu.

Pēc svinīgā solījuma došanas Saeima balsos par lēmuma projektu, ar kuru tiek apstiprinātas 12.Saeimas deputātu pilnvaras.

Tāpat jaunievēlētā Saeima pirmajā sēdē ievēl Saeimas Prezidija locekļus - Saeimas priekšsēdētāju, divus viņa biedrus, sekretāru un viņa biedru. Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli par Saeimas Prezidija katram amatam izvirzītajiem kandidātiem balso vienlaikus, balsojumu izdarot atklāti ar vēlēšanu zīmēm.

Uz jaunievēlētās Saeimas pirmo sēdi tradicionāli tiek aicināti ārvalstu diplomātiskā korpusa pārstāvji. Līdz ar jaunā parlamenta sasaukuma sanākšanu izbeidzas iepriekšējās Saeimas pilnvaras.

Kā ziņots, CVK 22.oktobrī apstiprināja 12.Saeimas vēlēšanu galīgos rezultātus.

12.Saeimā visvairāk mandātu ieguvusi partija "Saskaņa" - 24 deputātu vietas. "Vienotība" jaunajā parlamenta sasaukumā ieguvusi 23 mandātus, Zaļo un zemnieku savienība - 21, nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK - 17 vietas. Latvijas Reģionu apvienība Saeimā ieguvusi astoņus deputāta mandātus, bet partija "No sirds Latvijai" - septiņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!