Foto: LETA

Ārlietu ministrijas (AM) aicina Centrālo vēlēšanu komisiju (CVK) atbalstīt 117 vēlēšanu iecirkņu izveidi ārpus Latvijas, portālu "Delfi" informēja ministrijā.

Piektdien Vīnē ĀM parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica (V) piedalījās Eiropas Latviešu apvienības (ELA) rīkotajā seminārā "Ceļā uz 2018. gada Saeimas vēlēšanām" un informēja par ĀM iesaisti un atbalstu Saeimas vēlēšanu organizēšanā ārvalstīs.

Parlamentārā sekretāre seminārā akcentēja, ka AM ir gandarīta par lielo diasporas aktivitāti, izsakot gatavību iesaistīties 13. Saeimas vēlēšanu iecirkņu organizēšanā un piedalīties iecirkņu komisiju darbā.

ĀM ir atbildīga par vēlēšanu organizēšanu ārvalstīs. Saskaņā ar Saeimas vēlēšanu likumu vēlēšanu iecirkņus ārvalstīs pēc ĀM priekšlikuma CVK izveido Latvijas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās vai citās šim nolūkam piemērotās telpās. Saeimas vēlēšanās 2011. gadā ārvalstīs tika izveidoti 77 iecirkņi, savukārt 2014. gadā – 98.

AM ir apkopojusi informāciju par iecirkņu skaitu 2018. gadā. Tika saņemti priekšlikumi par 117 iecirkņu izveidi, kas ir par 19 iecirkņiem vairāk nekā 2014. gadā. Lai izvietotu 73 iecirkņus ārpus Latvijas diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību telpām, telpu īrei ir nepieciešami aptuveni 6800 eiro.

Lai veicinātu diasporas pilsonisko un politisko līdzdalību vēlēšanās, ĀM aicina CVK izvērtēt priekšlikumus par iecirkņu izveidi ārpus Latvijas diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību telpām un informēt par pieņemto lēmumu iecirkņu telpu īres izmaksu finansēšanā. ĀM atbalsta ar telpu īri saistīto izdevumu segšanu un ir gatava atbalstīt CVK, ja tai būs nepieciešams vērsties Ministru kabinetā papildu finansējuma saņemšanai, uzsvēra ministrijā.

Ziņots, ka 6. oktobrī notiks 13. Saeimas vēlēšanas. Tiesības piedalīties Saeimas vēlēšanās ir visiem Latvijas pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā sasnieguši 18 gadu vecumu. Saeimas vēlēšanās vēlētāji drīkst balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī Latvijā vai ārvalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!