Foto: F64
Šogad Latvijas Republikas proklamēšanas dienā, 18. novembrī, Rīgā pieteikts vairāk svētku gājienu nekā parasti - kopumā šai dienā dažādas organizācijas rīkos četrus gājienus, kuros plānots pulcēt tūkstošiem cilvēku.

Kā pastāstīja Rīgas domes pārstāvis Uģis Vidauskis, šogad saņemts vairāk gājienu pieteikumu nekā citus gadus - parasti bijuši divi vai trīs. Taču organizatori pamatā esot vieni un tie paši.

18. novembrī no pulksten 13:00 līdz 14:00 Rīgā gājienu maršrutā Merķeļa iela-Krišjāņa Barona iela-Aspazijas bulvāris-Brīvības pieminekļa laukums pieteikusi Rīgas Latviešu biedrība. Iecerēts, ka gājienā piedalīsies ap 100 cilvēku, kuri plāno nolikt ziedus pie pieminekļa un nodziedāt Latvijas valsts himnu, godinot valsti 97. dzimšanas dienā.

Savukārt no pulksten 7:30 līdz 11:00 gājienu domē pieteicis Latvijas studentu korporāciju Prezidiju konvents. Iecerēts, ka tajā piedalīsies ap 1000 dalībnieku, kas startēs no Latvijas Universitātes galvenās ēkas Raiņa bulvārī 19, tālāk soļos pa Brīvības bulvāri-Brīvības ielu-Cēsu ielu-Mēness ielu-Miera ielu-Kluso ielu-Gaujas ielu-Aizsaules ielu un gājienu noslēgs Brāļu kapos. Kā pasākuma mērķis norādīts - "akadēmisko mūža organizāciju patriotisks piemiņas pasākums par godu Latvijas Republikas dzimšanas dienai".

Savukārt no pulksten 8:00 līdz 10:00 gājienā pa to pašu maršrutu iecerējusi doties latviešu studentu korporācija "Talavija", kas plānojusi pulcēt ap 2000 dalībnieku. Kā pasākuma mērķis norādīts - "tradicionālais 18.novembra gājiens, lai pieminētu Brīvības cīņās kritušos".

Noslēdzošo gājienu, kā ierasts, pēc pulksten 18 organizēs nacionālā apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, kas tajā iecerējusi pulcēt vismaz 10 000 dalībnieku. Tāpat kā pērn, no pulksten 17 tiks rīkota sapulce Bastejkalnā, pie Kārļa Ulmaņa pieminekļa, kam sekos gājiens pa Krišjāņa Valdemāra ielu, tad pa Pils laukumu, Poļu gāti, 11.novembra krastmalu un pa Kaļķu ielu līdz Brīvības piemineklim.

Kā pasākuma mērķis norādīts "pieminēt Latvijas neatkarības proklamēšanu 1918. gadā, sveikt Latviju un tās pilsoņus 97. gadadienā".

Visi pieteikumi saņemti likumā noteiktajā kārtībā, to laikā no policijas puses papildus tiks uzraudzīta sabiedriskā kārtība un nepieciešamības gadījumā ierobežota transportlīdzekļu satiksme, norāda domē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!