ai Latvijā uzņemtu 531 bēgli, izveidotu un ieviestu patvēruma meklētāju integrācijas sistēmu, būs nepieciešami aptuveni 16 miljoni eiro, otrdien žurnālistiem pavēstīja Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane.

Viņa uzsvēra, ka šī ir indikatīva summa, kur lielākā daļa būs no Eiropas Savienības patvēruma meklētāju un integrācijas fonda. Šie fondi būs pieejami jau šogad. Piedevām par katru patvēruma meklētāju dalībvalsts saņems vienreizēju maksājumu 6000 eiro apjomā. Pagaidām nav zināms, cik liels būs nepieciešamais valsts finansējums - tas atkarīgs no tā, kādu lēmumu pieņem šodien valdība, ja, piemēram, valdība atteiksies no darba grupas piedāvātā veselības aprūpes modeļa.

Tomēr Latvijai pašai jānodrošina arī infrastruktūra. Par šo finansējumu gan pagaidām viņa atturējās runāt, jo lēmums ir jāpieņem valdībai. Finansējums nepieciešams patvēruma meklētāju centra pārbūvei Muceniekos, latviešu valodas kursiem, veselības aprūpei un citām vajadzībām.

"Galvenā izšķiršanās ir par to, vai tiks piešķirts finansējums," teica Pētersone-Godmane, uzsverot, ka nacionālais finansējums ir būtisks, lai varētu īstenot darba grupas piedāvāto modeli.

IeM valsts sekretāre pagaidām nevarēja pateikt, cik no Latvijai paredzētajiem patvēruma meklētājiem vispār vēlēsies braukt uz Latviju. "Ja runājam par cilvēkiem, kas bēg no kara, tad šim cilvēkam jābūt priecīgam, ka valsts nodrošinās viņa pamatvajadzības. Ja nekvalificēsies bēgļa statusam, tad viņš būs jāizraida. To mēs redzēsim praksē, cik daudz būs šādu cilvēku", norādīja Pētersone-Godmane.

Viņa gan domā, ka tikai par dažiem nāksies pieņemt lēmumu atteikt piešķirt bēgļa vai alternatīvo statusu, jo Latvijas eksperti jau Grieķijā un Itālijā centīsies saprast, vai ārzemnieks šādam statusam vispār kvalificēsies.

Viens no faktoriem ārzemnieku uzņemšanā būs tulkošanas pakalpojumi. Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāres vietniece Evija Papule pastāstīja, ka šajā jomā ir sāktas sarunas ar Latvijas Universitāti, bet biedrības "Patvērums "Drošā māja"'' vadītāja Sandra Zalcmane norādīja, ka biedrībai ir zināmi bēgļi, kas gatavi palīdzēt ar valodas zināšanām.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Eiropas Savienības Tieslietu un iekšlietu ministru padomes lēmumu Latvijai no Itālijas un Grieķijas būs jāuzņem papildu 281 persona, kurai nepieciešama starptautiskā aizsardzība. Šobrīd kopējais patvēruma meklētāju skaits, kas Latvijai būs jāuzņem divu gadu laikā, ir 531 persona. Par katru patvēruma meklētāju dalībvalsts saņems vienreizēju maksājumu 6000 eiro apjomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!