Sabiedrības integrācijas fonds sadarbībā ar Jura Podnieka studija izveidojis video stāstu sēriju "7 stāsti par mums", kuru pamatā ir reāli diskriminācijas gadījumi Latvijā, tādējādi aicinot pārdomāt savu attieksmi pret līdzcilvēkiem un pašiem pret sevi. Portāls "Delfi" publicē pirmo stāstu par latvieti Džordžu Stīlu.

"Diskriminācija kavē cilvēkus brīvi īstenot sevi un veidot pozitīvas, draudzīgas attiecības vienam ar otru. Tas noved pie cilvēku iedalījuma kategorijās "pareizie" un "nepareizie", "pieņemamie" un "nepieņemamie", kam savukārt var sekot arī vardarbība. Mēs ceram, ka ar šiem video stāstiem ļausim saredzēt, sadzirdēt un izprast, ka diskriminācija ir kaitīga mums visiem," portālam "Delfi" uzsver Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāta direktore Aija Bauere.

Pēc viņas domām, īsfilmu sērija "7 stāsti par mums" dos iespēju iepazīt ne tikai septiņus reālus cilvēkus, kas savā dzīvē saskārušies ar diskrimināciju, bet rosinās arī pārdomāt savu attieksmi pret līdzcilvēkiem, jūtot līdzi pazīstamu latviešu aktieru izspēlētiem stāstiem.

Džordžs Stīls jau ilgu laiku dzīvo Latvijā un neskaitāmas reizes ir nonācis situācijās, kad svarīgāko lomu spēlē viņa ādas krāsa. Aiz ādas krāsas mēs neredzam domas, sapņus, darbus un to, ka cilvēks ir daļa no Latvijas sabiedrības. Šādā situācijā daudzi no mums nepamana, ka mēs zaudējam pašu cilvēku. Mūsu bailes bloķē domāšanu un rada briesmu tēlu – mēs pierakstām šādam "bubulim" visus gadsimtiem krātos stereotipus, nonievāšanu un jociņus.

Tiek uzsvērts, ka katru reizi šāds izteikums sāpina cilvēku, kas nav ne melns, ne balts, bet ir vienkārši skolotājs, ārsts, sētnieks vai pārdevējs. Par pasauli, kas sniedzas pāri melnbaltai garlaicībai, vēstīs un rosinās domāt šī īsfilma.

"Filmēšanās video stāstu projektā "7 stāsti par mums" man pašai izvērtās teju kā piedzīvojums. Es pati pirmo reizi dzīvē sniedzu roku afrikāņu izcelsmes cilvēkam. Jāatzīst, ka manas paaudzes cilvēkam tas ir nepierasti, un tas man pašai lika aizdomāties par rasisma problēmu šodienas kontekstā. Agrāk jau citas rases pārstāvji visi bija publiski pazīstami, jo viņu bija ļoti maz. Tagad gan uz ielām ikdienā var redzēt lielu daudzveidību. Manuprāt, tas ir labi, tas dara pilsētu krāšņāku. Laikam jau manas paaudzes cilvēkiem ir grūtāk to pieņemt. Bet es skatos uz bērniem un domāju, ka nākotnē vairs šādas problēmas nepastāvēs, jo bērni jau skolas solā būs kopā dažādi. Tas varētu izskaust ne tikai rasisma problēmu Latvijā!" par pieredzi filmējoties stāsta aktrise Indra Briķe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!